Unikátní záběry byly pořízeny na turistikou nedotčeném ostrově Frégate, nejvýchodnějším z granitických Vnitřních ostrovů Seychel. Zachycují samici želvy obrovské, která pomalu pronásleduje mládě nodyho tenkozobého (anous tenuirostris), malého tropického druhu rybáka. 

Ve studii, která celou událost - údajně "vůbec první pozorování želvy, která záměrně útočí a následně požírá jiné zvíře" - popisuje, vědci uvádějí, že lov trval celkem sedm minut. Tento čas přitom zahrnuje i pasáž během níž želva ptačí mládě pronásleduje, uvedl server Science Alert

Žirafy to nemají v životě vůbec jednoduché. Jejich výška jim totiž může být mnohdy na obtíž.
Žirafí záhada. Tlak mají vyšší než 200/180, vůbec jim ale neublíží

Video, které pořídila pracovnice nadace Frégate Island Foundation Anna Zoraová, zachycuje pouze zlomek z oněch sedmi minut. To mu však nijak neubírá na unikátnosti. "Dívala se přímo na ptáče a pomalu se k němu přibližovala. Bylo to velmi zvláštní a značně odlišné od běžného chování želv," uvedl biolog Justin Gerlach, který působí na Cambridgské univerzitě. 

Zdroj: Youtube

Pořízené záběry jsou, i přes určitou želví těžkopádnost, skutečně dechberoucí. Koneckonců, jen málokdo by si pod pojmy lovec či predátor představil zrovna obří želvu. "Nemohl jsem uvěřit vlastním očím. Bylo to děsivé a úžasné zároveň," shrnul své prvotní pocity Gerlach. 

Chybějící důkazy 

Jak připomněl server ScienceAlert, mnohé druhy želv - mezi nimi i suchozemská želva obrovská (aldabrachelys gigantea) - jsou považovány za převážně býložravé. V minulosti se sice objevily skazky o tom, jak želvy za pomoci krunýřů rozbíjejí schránky krabů, aby se dostaly k jejich masu, či svědectví, která popisovala, jak požíraly ptáka či mršinu. Neexistovaly ale skutečné důkazy želvího lovu. 

Kulovník sagamský
Děsivé monstrum z hlubin. Moře u Kalifornie vyplavilo neobvyklou rybu

To se ovšem nyní změnilo. "Až dosud nebylo možno určit, zda želva nějaké zvíře zabila úmyslně, nebo ho omylem vlastní vahou rozmačkala a zjistila, že se snadno dostane k potravě," konstatoval Gerlach s tím, že nejnovější záběry nenechávají nikoho na pochybách. "Chování želvy navíc naznačuje, že s ulovením ptáčete měla zkušenosti již z dřívějška," uzavřel.