Pod rukama řezbářů Martina Míky a Jana Štěbetáka vznikají v těchto dnech symbol smíření – anděl, který bude hlídat klid zesnulých na ledenickém hřbitově a zvonička zdobená rožmberskou růží pro zkrášlení Ohrazení.

Hotová díla se v plné kráse předvedou již dnes večer v rámci zahájení tradiční pouti. „Abychom to stihli, musíme na sochách pracovat opravdu celé tři dny bez ohledu na horko,“ usmívá se Martin Míka. To se ještě i se svým dílem ukrýval v milosrdném dopoledním stínu. „Přes poledne je peklo, tak to doháníme navečer,“ vysvětluje.

Pilu přitom skoro nepustí z ruky. „Dláta se používají až na dokončení detailů, taková zvonička se dá ale zvládnout jen pilou od začátku skoro až do konce,“ říká odborník na ornamentální řezbu a restaurování nábytku.

Stejně jako jeho kolega Jan Štěbeták, pro kterého je výroba podobných soch denním chlebem, ale řeší stejný oříšek – jak se s pilou dostat a co nejlépe opracovat vnitřní zakřivené tvary. „Každá pila má své limity a stále musíme vymýšlet nové a nové fígle,“ shodují se. „Ušil jsem si na sebe bič v podobě mezery mezi křídly a tělem anděla, teď budu mít problém to vybrousit,“ dodává Jan Štěbeták s tím, že právě v takových případech je ideální, že si mohou oba řezbáři vyměnit zkušenosti a dobré nápady.