Léto bez zmrzliny si neumí představit většina z nás a stejně tak ani dvaadvacetitelý Ondřej Plic z Písku. „Zmrzlinu si v těchto vedrech dám opravdu rád. Možná je ale snad lepší ani nevědět, z čeho se točená zmrzlina vyrábí. A jestli může být ze zmrzliny salmonelóza? No jistě, že může, ale nebojím se, že bych si někde tady v Písku dal točenou zmrzlinu, která by mi způsobila salmonelózu," říká Ondřej Plic.

A jak na tento problém nahlíží hygienici? Naštěstí nezaznamenali na Písecku v posledních letech žádné onemocnění spojené s konzumací zmrzliny. Podle Františka Kotrby z krajské hygienické stanice už dnes technologie výroby zmrzliny i používané suroviny umožňují vyrobit dobrou zmrzlinu.

„Případné nedostatky bych viděl spíš v personálu. Bývá zjišťováno například nedostatečné mytí rukou či nepoužívání ochranných prostředků jako hygienických rukavic či ubrousků při manipulaci s kornoutky," konstatoval s tím, že hygienici během letních měsíců zkontrolují stovky stánků se zmrzlinou i jiných sezonních zařízení.

Se salmonelózou spojenou s konzumací zmrzliny se v poslední době nesetkala ani Ludmila Bernotová, praktická lékařka pro dospělé sídlící v Milevsku. „Zrovna nedávno jsem měla případ salmonelózy, ale nebyla způsobena konzumací zmrzliny. Pacient si pamatuje, že naposledy snědl kupovaný chlebíček," říká.