S komplikacemi musejí počítat všichni ti, kteří se v následujících dvou týdnech chystají využít železničního spojení na trase Tábor – České Budějovice.

Údržba a oprava kolejí i jednoho z mostů na trati narýsovala do plánů Českých drah výluky, které donutí cestující využít náhradní autobusová spojení.

Omezení na nejfrekventovanější tepně jihočeských železnic platí od pondělního rána. Jižní expres, který má z Tábora pravidelný odjezd v 7.18 hodin, ještě inkriminovaný úsek profrčí, cestující z dalších vlaků už ale čeká přesun do autobusů.

Hned v Táboře před budovou vlakového nádraží do nich nastoupí lidé z expresních vlaků a rychlíků s označením R727, R729, Rx730 a R731. Ostatní rychlíkové spoje a osobní vlaky končí svou cestu ve Veselí, odkud klienty Českých drah odvezou do krajského města autobusy. Stejný řád pochopitelně platí i pro opačný směr.

Každou výluku obvykle provází hektičtější nálada, ale zaměstnanci Českých drah už ji berou s rutinou. Potvrzuje to také informátorka z táborské stanice Alena Kolářová.

„Pro nás se nic zásadního nemění. Při koupi jízdenky na výluku každého cestujícího upozorníme a případně mu vysvětlíme, co a jak,“ poznamenala.

Výluky v okrese:
Veselí n/L. – České Budějovice: pondělí 16. dubna (8.25) – čtvrtek 26. dubna (18.35). Planá n/L. – Veselí n/L.: pátek 20. dubna, pondělí 23. dubna – středa 25. dubna (7 – 15). Tábor – Bechyně: pondělí 16. dubna – středa 18. dubna (7.35 – 17).

Situace na úseku Tábor – České Budějovice se mírně promění v pátek 20. dubna a od pondělí 23. do středy 25. dubna. V těchto dnech od 7 do 15 hodin bude totiž pro železniční dopravu uzavřen také úsek Planá nad Lužnicí – Veselí nad Lužnicí. Pro expresy a čtyři vybrané rychlíkové spoje se nic nemění. Celou trasu mezi největšími krajskými městy stráví v autobuse lidé využívající osobní vlakovou dopravu, rychlíky ve směru do Českých Budějovic skončí svou pouť v Plané nad Lužnicí.

Náhradní dopravu na úsecích výluky opět zajišťují také autobusy Táborské dopravní. Její majitel a řidič Petr Zeman už je na „železniční záskok“ zvyklý.

„Je fakt, že lidé si tu a tam vybíjejí zlost kvůli výlukám na nás, ale už to tak ani nebereme. Většinou je to bez problémů. Horší to pro nás bývá třeba v zimě,“ prohodil s úsměvem.

Výluka mezi Veselí nad Lužnicí a Českými Budějovicemi není jediným omezením, které se v nejbližších dnech promítne do cestování na Táborsku. Od pondělí do středy zcela utichne život na úseku Tábor – Bechyně, a to vždy od 7.35 do 17 hodin. Pokračovatelé legendární „elinky“ zůstanou v depu, a lidé tak musejí vzít zavděk náhradní autobusovou dopravou.