Na 105 procent byla včera dopoledne zaplněná parkovací plocha v ulici Karla Čapka před píseckou nemocnicí. Jedním z řidičů, kteří parkovali „nad plán" mimo zakreslená stání, byl i Jan Matějka z Písku. „Čekám na manželku, šla na vyšetření. Místo už jsem nenašel," poznamenal Jan Matějka.

Stejná situace s absolutním nedostatkem parkovacích míst se na parkovišti, jehož vlastníkem je město, opakuje denně. Od poloviny listopadu by se to mělo změnit. Alespoň tak si to město představuje. Zavede totiž od druhé poloviny listopadu na ploše pro sedm desítek aut časově omezené stání s parkovacím kotoučem.

Jak to bude vypadat v praxi, popsal vedoucí odboru dopravy píseckého městského úřadu Michal Kovařík. „Řidič, který přijede mezi šestou hodinou ranní a šestou odpolední, bude muset mít v autě parkovací hodiny. Ty při vystoupení nastaví a do dvou hodin se musí vrátit a z parkoviště odjet," řekl Kovařík.

Pro řidiče neexistuje možnost, jak si parkovací dobu prodloužit. „Pokud bude vědět, že stráví v nemocnici delší čas, mají na výběr: buď si zaplatit stání přímo v areálu, nebo najít jinou nezpoplatněnou plochu dál od nemocnice," doplnil Michal Kovařík.

Město zavádí nový režim v reakci na zpoplatnění stání v areálu nemocnice letos v březnu. „Parkoviště tam zůstává prázdné," zdůraznil vedoucí odboru. První půlhodina v areálu je zdarma, každá další hodina pak stojí třicet korun. Uvnitř nemocnice byla včera dopoledne volná třetina míst.

Jedním z řidičů, kteří včera využívali parkování uvnitř areálu nemocnice, byl i Václav Michálek z Milevska. „Jsem tu poprvé a vůbec nevím, jak to tady funguje. Venku ale nebylo žádné místo. U brány jsem dostal lístek, takže až budeme odjíždět, tak to bude muset manželka vyřešit," poznamenal Václav Michálek. Placení se zřejmě nevyhnul, protože do konce půlhodiny zdarma mu chyběly tři minuty. S dalším řidičem Janem Matějkou se shoduje, že parkoviště před nemocnicí změnu potřebuje. „Pokud to bude znamenat, že se tam uvolní alespoň nějaké místo, jsem pro," řekl Michálek.

Omezení na dvě hodiny, po jejichž uplynutí mohou strážníci řidiče pokutovat, jak včera potvrdil zástupce velitele městské policie Písek Martin Opava, může podle ředitele nemocnice Jiřího Holana činit lidem potíže. „My nemůžeme garantovat, že lidé za dvě hodiny stihnou všechna vyšetření. Může se stát, že člověka pošle lékař na další vyšetření například na rentgen a vše se protáhne," podotkl Jiří Holan.

„Jsme připraveni na to, že kritika se snese na nás. My ale parkoviště nevlastníme, i když  to tak spousta lidí vnímá vzhledem k tomu, že plochu obklopují budovy nemocnice.  Pokud ale změna zabrání například studentům z průmyslovky, aby zde parkovali celý den, pomůže to. Na druhou stranu i to se dá asi lehce zařídit jedním poslem, který každé dvě hodiny posune rafičku," podotkl ředitel nemocnice. Před podobnou praxí ale varuje vedoucí odboru dopravy Michal Kovařík. „Vyhláška to přímo zakazuje. Navíc i to lze kontrolovat. Pokud si strážníci auto vyfotí a za tři hodiny stojí na místě s nově nastavenými hodinami, je vše jasné," zdůraznil Michal Kovařík.