„Nevím jestli je to zrovna dobře. Už jsem slyšel od několika lidí, že vozí odpad jinam, protože tam za něj nemusí platit. Mně osobně je to jedno, když potřebuji do sběrného dvora něco dát, tak to zaplatím," konstatoval zastupitel Bohuslav Vojkůvka.

Jedná se především o velkoobjemový a netříditelný odpad. Město si však zavedení poplatku pochvaluje. „Má to podle mě svůj efekt. Lidé tam aspoň nevozí popel a podobně, ale rozmyslí si, co do sběrného dvora dají," podotkl tajemník města František Hřebejk.

Znát je to i po finanční stránce. „Dřív jsme rozpočtovali na odpad jeden milion sto tisíc korun a dnes je to kolem šesti set sedmi set tisíc korun," doplnil starosta Mirotic Milan Brunclík.

Podle zastupitelky Marty Hřebejkové učí zavedení poplatku lidi ekonomicky myslet a hlavně třídit. „Když za to mají zaplatit, byť tři koruny, tak si to rozmyslí," řekla Marta Hřebejková.

Ukládání odpadu by mělo být zdarma aspoň pro místní, zaznělo také. Aby byli zvýhodnění před přespolními. To zase odůvodnil místostarosta Mirotic Ladislav Trejla. „Nikoho neokrádáme, pro lidi to vyjde nastejno. Tři koruny za kilogram ve sběrném dvoře vycházejí v podstatě stejně, jako když si zaplatí popelnici," spočítal Ladislav Trejla. Mirotičtí platí odpad takzvaným známkovým systémem, tady platí jednorázově 75 korun za popelnici.

Do sběrného dvora v Písku mohou ukládat odpad pouze obyvatelé města. „Ti to mají zdarma. Pro mimopísecké není umožněno ukládání odpadu ani za poplatek," informovala mluvčí Městských služeb Písek Lenka Gareisová.

V Kestřanech, kde funguje sběrný dvůr od loňského července, přijímají odpad nejen od místních, ale i od přespolních. „Kestřanští to mají pochopitelně zdarma v rámci poplatku za odpad. Bereme ale jen tříditelný odpad, tedy sklo, papír nebo třeba elektrospotřebiče. Zkrátka to, za co jako obec nemusíme platit. Pokud jde o netříditelný odpad, ten nevezmeme ani za poplatek," uvedl starosta obce Lubomír Málek.

Milevští mají ukládání odpadu zdarma. „Co se týče mimomilevských, za papír nebo plasty neplatí, ale pokud přijdou odevzdat například ředidla či pneumatiky, mají to za poplatek," sdělil Michal Polanecký, jednatel Služeb města Milavska.