Pro letošní rok nezisková organizace zažádala o zvýšení dotace o 390 tisíc korun. Důvodem jsou podle oblastního ředitele Daniela Svobody především rostoucí minimální mzda a provozní náklady celkově. „Provoz ubytoven ve Svatoplukově ulici a v Purkraticích stojí čím dál víc a situace pro nás začíná být neúnosná,“ uvedl Daniel Svoboda.

Ubytovny jsou podle jeho slov poslední možností pro rodiny, které zde žijí. Pokud o ně přijdou, skončí na ulici. Jedná se o sociální bydlení, které si na sebe nevydělá.

Starostka Eva Vanžurová navýšení příspěvku podpořila. „Práce Naděje je nezastupitelná. Těžko bychom ji nějak nahradili,“ podotkla. Místostarosta Petr Hladík doplnil, že pokud nebudou fungovat ubytovny a lidé se dostanou na ulici, bude to město stát daleko víc. „Když se navíc nebude pracovat s dětmi, které tam žijí, budeme se za pár let divit,“ dodal.

Zastupitelé zvýšení dotace pro Naději schválili.

Z celkové dotace města ve výši 2,390 milionu korun jde 970 tisíc na sociální služby, 1,385 milionu na fakultativní služby a 30 tisíc na děti. Roční rozpočet Naděje je 8,7 milionu.