Areál je v provozu od roku 1968 a v současné době už nesplňuje nároky svých návštěvníků. Budovou navíc v roce 2002 prošla velká voda. "Letní kino je daleko za hranicí živnosti. Při akcích se do areálu musí umisťovat mobilní toalety, pódium už dávno neodpovídá standardům i plátno je špatné. Museli jsme sundat střechu, aby neohrožovala návštěvníky a funkční není dokonce ani oplocení, které se zdá na oko dobré," vysvětluje místostarosta Ondřej Veselý a dodává, že by byla škoda letní kino v Písku nezachovat. "Pravidelně se umisťuje mezi nejlepšími pěti v návštěvnosti v republice a je to jediná větší letní scéna, kde se dají dělat koncerty. V zahradě kulturního domu je to sice hezké, ale kolem bydlí lidé a v deset hodin se musí končit, jinak jsou stížnosti, které samozřejmě chápu," říká.

Výstava Voda a civilizace v Praze.
Putovní výstava Voda a civilizace zavítá i do Písku

V plánu je proto kompletní rekonstrukce celého areálu. Kino dostane novou střechu, zázemí pro vystupující, promítárnu, pódium, plochu s lavičkami, ale také nové toalety, občerstvení a oplocení. Nutné je udělat i kompletní rozvody.

Původní odhadovaná cena stavby byla 25 milionů korun. "V současné době ale kvůli zdražení stavebních prací a materiálů bude tato částka minimálně o deset milionů vyšší. Doba na stavební práce teď není dobrá. Stavebního materiálu je nedostatek, což jsme mohli vidět, když bylo tornádo na Moravě. Snad se nám podaří vysoutěžit dobrou cenu," doufá Ondřej Veselý.

Akce má platné stavební povolení a chystá se výběrové řízení na zhotovitele. Pokud vše půjde podle harmonogramu, rekonstrukce letního kina by mohla začít už v první polovině příštího roku, jakmile to dovolí počasí. Minimální doba realizace stavby je devět měsíců.