Jednání zastupitelstva se bude natáčet na video. Bude se jednak vysílat online přenos, jednak pořizovat videozáznam. Na tom už se zastupitelé usnesli. Nyní schválili radní také nákup softwaru. „Půjde o systém, kdy bude spolupracovat kamera s hlasovacím zařízením. To znamená, že kdo se přihlásí, na toho se kamera otočí,“ vysvětlil místostarosta Písku Ondřej Veselý.

O novince, kterou si prosadila opozice, však stoprocentně přesvědčený není. „Říkám otevřeně, že budeme řešit problém v rámci GDPR, kdy nesmí zaznít žádné osobní údaje. Úředníci si budou muset také dávat pozor především při přednášení bodů, kde jsou uvedená jména či adresy,“ zmínil s tím, že bude třeba mít člověka, který před zveřejněním celý záznam projde a označí, kde je to třeba takzvaně vypípat. „Vyzkoušíme to a uvidíme. Pokud se ale ukáže, že náklady na zpracování videopřenosu neodpovídají tomu, kolik lidí záznam sleduje, zvážíme, zda pokračovat,“ dodal Ondřej Veselý.

Pořízení videa včetně online přenosu z jednoho zasedání bude stát 17 412 korun. Mělo by to fungovat od roku 2020. Nejprve je třeba posílit wifi připojení v kulturním domě.