Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), která chce na vybudování zastávky získat evropské peníze, dala městu na výběr ze čtyř variant. „Jsme rádi, že vyhověli připomínkám jak města, tak i obyvatel," podotkl místostarosta Písku Josef Knot (TOP 09). Loni na podzim totiž SŽDC přišla s tím, že zastávka bude v Preslově ulici, proti čemuž se ale bouřili její obyvatelé. „V tomto případě by neměla těsně přiléhat k zástavbě a navíc nebude tak vyvýšena nad okolním terénem, jako tomu mělo být v ulici Preslova," vysvětlil místostarosta.

Na vybrané variantě se shodly výbor pro rozvoj a investice města, dopravní komise i komise pro urbanismus a architekturu, které se umístěním zastávky zabývaly před radou. Nyní má SŽDC zpracovat studii a poté přijde na řadu veřejné projednání. „O tom, jak má zastávka vypadat, budeme určitě ještě diskutovat," zmínil místostarosta města Jiří Hořánek (ANO 2011).

Na základě doporučení dopravní komise bude také požádáno o posouzení možnosti umístění nástupiště na jižní straně koleje. „Až na základě studie město rozhodne o konečném umístění zastávky," dodal vedoucí odboru dopravy Michal Kovařík.

Rada města mimo jiné podmínila výstavbu zastávky rekonstrukcí stávajícího podchodu pod tratí. Ten by měl být součástí investice.