„Vyhláška je jediný nástroj, jak alespoň částečně bojovat s konzumací alkoholu na veřejných prostranstvích," zdůrazňuje velitel Městské police v Písku Jan Liška. V případě bezdomovců přiznávají i strážníci, že jim vyhláška pomáhá jen částečně. „Sankce je totiž nevymahatelná. Můžeme jim ale alkohol zabavit," doplnil velitel. Za pět měsíců řešili strážníci pití alkoholu na veřejnosti ve 161 případech.

Písečtí měli o rozšíření zákazu rozhodnout už před létem. Bod z programu zastupitelstva ale stáhli. „Šlo o administrativní věc. Vyhlášku nelze novelizovat, musíme ji vydat znovu, na což jsme nebyli připraveni," řekl mluvčí radnice Roman Ondřich.
Osloveným Písečákům vadí hlavně nevhodné chování opilých lidí. „Lidé, co se napijí, pak znepříjemňují životy ostatních. Nemám nic proti tomu, když si někdo otevře pivo. Nikdo ale není zvědavý na někoho, kdo má v každé ruce flašku, je opilý a chová se nevhodně," říká čtyřiašedesátiletý Miroslav Mach z Písku.

Podobný názor má i čtyřiadvacetiletý Marek Klusoň. „Je to podle mě věc každého člověka, kde se napije, ale samozřejmě musí dodržovat pořádek. Přiznám se, že když jedu na fotbal, také si pivo do vlaku nebo autobusu vezmu," říká Marek Klusoň.