Metr vody stál při povodních na skladových zásobách protivínské firmy Leko, která se zabývá dřevovýrobou a kovovýrobou. Právě živnostníkům a firmám postiženým povodní nabízí ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) takzvaný záchranný kruh, což jsou například dotace na obnovu provozu. „O nabídce jsem slyšel, zatím neznám podrobnosti. Počkám si a vyhodnotím, jestli to bude výhodné. Pro nás, podnikatele, jsou v tuto chvíli nejdůležitější zakázky. Když nebudeme mít zákazníky, skončíme," řekl majitel protivínské firmy Jaromír Hlaváč.

Záchranný kruh 
Jak se dostat z vody do sucha podle ministerstva obchodu: záruky za úvěry a zvýhodněné úvěry, dotace na obnovu provozu, úlevy z daní, zvýhodněné podmínky pro exportéry

Ministerstvo nabídne živnostníkům a firmám padesátiprocentní dotace na obnovu provozu po povodních. „Truhlář v Putimi má zaplavenou frézu a zásoby. Od nás může získat dotaci od dvaceti do tří set tisíc korun. A to co nejrychleji tak, aby mohl být za 14 dní opět na střeše nebo vyrábět nábytek," řekl v pátek v Písku ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Žádosti přijímá agentura CzechInvest. MPO ode dneška distribuuje leták s informacemi.

Českomoravská záruční a rozvojová banka bude poskytovat záruky za úvěry pro podnikatele u komerčních bank a úvěr navýší o deset procent. Ministr chce firmám zrušit zálohy na daně. „To je více než odpuštění daní za rok 2013. Díky investicím stejně žádné platit nebudou a pokud ano, tak až v roce 2014 a to jim nyní nepomůže," zdůraznil Kuba.