Snažili se také vyvracet mýty, které jsou v mnohých lidech zakořeněné. "Nejčastější je například to, že spolu se srdeční masáží je třeba provádět i umělé dýchání. To není pravda. U dospělého člověka je to spíš výjimka. Další věc je vytáhnutí zapadlého jazyka. Stačí zaklonit hlavu," jmenoval vedoucí lékař písecké zdravotnické záchranné služby Vratislav Němeček s tím, že stejně jako všechno se i medicína vyvíjí. To a mnoho dalších věcí se se svými kolegy snažil vysvětlit zájemcům, kteří se u stanu v Palackého sadech zastavili. Byli mezi nimi dospělí i děti.

Lidé se často obávají, že v případě potřeby nedokážou poskytnout první pomoc správně. "Ještě jsem nezažil, že by někdo první pomocí jinému člověku ublížil. Vždy je lepší se aspoň pokusit, než nedělat nic," konstatoval Vratislav Němeček.

Ačkoli se v poslední době často uvádí linka 112, právě linka 155 má podle Vratislava Němečka neopomenutelné přednosti. "Zásadní je to, že se dovoláte zdravotnicky vzdělanému člověku, který vám po telefonu pomůže s první pomocí, navede vás, co máte dělat. Není to jen o tom, že na místo pošle sanitku," uvedl šéf záchranky. Linka 112 má tu výhodu, že se na ni dovoláte i jinde v Evropě.

Zdravotnická záchranná služby má na Písecku téměř osm tisíc výjezdů ročně. Kromě Písku má středisko také v Milevsku a Čimelicích.