Písecké sakrální památky zaujaly turisty nejen z různých zemí Evropy, ale také například z Turecka, Singapuru, Japonska, Číny, USA, Austrálie nebo Ghany.

Autoři, památkář Jiří Hladký a podnikatel v cestovním ruchu Tomáš Poskočil, projekt pro letošek rozšířili o sedm venkovských kostelů a také pozměnili název na Otevřené brány kostelů na Písecku. „Kostely jsou přes den zavřené, lidé je znají jen zvenku a nemají příležitost vidět jejich nádhernou vnitřní výzdobu vytvořenou před staletími sochaři, malíři, kameníky a dalšími tvůrci," uvádí Tomáš Poskočil.

Z dvaačtyřiceti katolických kostelů kromě tří píseckých jsou ode dneška otevřené také kostely v Albrechticích nad Vltavou, Krči, Myšenci, Putimi, Kestřanech, Dobevi a Mirovicích. Kostely jsou přístupné zdarma a zájemci mají k dispozici zatím česko – anglickou brožurku, kde jsou údaje, kdy a kde je který kostel otevřený, zda je kustod přítomen po celou dobu, nebo je tady spojení na klíčníka. Brožurka je k mání v turistickém informačním centru ve vestibulu písecké Sladovny. Podrobnosti zájemci najdou na www.piseckekostely.cz.

Autoři a organizátoři projektu, který finančně podpořily město Písek a Jihočeský kraj, chtějí letos využít zahraničních zkušeností, kdy kostely i v malých vesničkách jsou ve zvláštním režimu přístupné veřejnosti po celý týden.

Vedle píseckých kostelů bude zřejmě velký zájem o jednu z nejvýznamnějších románských staveb na jihu Čech – kostel sv. Petra a Pavla v Albrechticích nad Vltavou. „Uvnitř je ojedinělý cyklus nástěnných maleb ze třetí čtvrtiny 12. století na námět Posledního soudu. Raritou jsou určitě kapličky na okolním hřbitově s malbami a verši. Jednou z nejstarších sakrálních staveb na Písecku je kostel sv. Vavřince v Putimi pocházející z období kolem roku 1100. Velkým tahákem určitě bude také kostel sv. Havla v Myšenci s nástěnnými malbami zobrazujícími kulty světic sv. Kateřiny, sv. Markéty a sv. Voršily. Kostel sv. Kateřiny Alexandrijské v Kestřanech zase vyniká jednou z nejbohatších barokních výzdob na Písecku," zve k návštěvě kostelů památkář Jiří Hladký.