Většinu lesů už jste v restituci dostali. Čím to, že některé církve na majetek čekají, zatímco premonstráti už téměř všechny mají?
Je to dáno tím, že máme šikovnou právní kancelář v Praze, která dobře připravila výzvy k vydání. Druhá věc je vlastní přebírání. Dříve jsem sloužil u Lesů ČR, tak mě zástupci protistrany asi lépe berou. I to může být docela dobrý základ k urychlení situace.
Máte lesy v šesti krajích.

Jde o velké celky?
Ty jsou víceméně jenom na třech místech, ostatní jsou roztříštěné. Takže se neustále potýkáme s tím, abychom to organizačně zvládli. Nejvíc lesů máme v okolí Milevska, přes dva tisíce hektarů. Na západě Čech jde asi o 1700 hektarů a na Pelhřimovsku přes 700 ha. Pak je to roztříštěné, u Znojma budeme mít dvě stě hektarů nebo máme 160 hektarů u Litoměřic. Čekáme na 800 hektarů u Prahy v oblasti Hradištko – Štěchovice. Třicet hektarů máme ve Smilových Horách a u Jihlavy.

To asi musí být složité, když máte lesy od Znojma po Františkovy Lázně?
Určitě je to složité, protože všude potřebuji mít technický personál. Mám vypočítáno a z vlastní zkušenosti také vím, že potřebuji mít jednoho technického pracovníka v terénu na osm set hektarů lesa. Tím, že to máme takto rozdrobené, malé celky se obtížně spravují. Musím to řešit částečnými úvazky s tím, že pracovník ještě pokrývá práci u nějakého jiného subjektu.

V jakém stavu jste lesy vlastně přebírali?
Stav je různý, byť se jedná o lesy od jednoho podniku. Liší se jednotku od jednotky. Máme lesní správy, kde přebíráme majetek v nádherném stavu, jak jsem byl zvyklý u Lesů ČR hospodařit. Máme některé jednotky, nebudu konkrétní, kde stav je daleko horší a kde máme od samého počátku spoustu starostí, abychom dohnali zalesňování a výchovy porostů.
Celkově je stav uspokojivý. Myslím, že to zvládneme, i když nás to zpočátku bude stát více peněz, než kolik jsme si mysleli. 

Pracoviště lesní správy je tady v Milevsku.

Je důvodem to, že v jeho okolí máte lesů nejvíc?
Ano, důvod je přesně ten, že tady máme největší majetek, přes dva tisíce hektarů.

Lesní správa tady už sídlila historicky, a to v současné budově muzea.
Je to navázání na tradici, akorát, že lesní správa tenkrát tady byla doma. Dneska máme oficiální sídlo v Praze na Strahově.

Představený milevského kláštera Řehoř Jiří Žáček říká, že současné sídlo lesní správy je nejhezčím domem v Milevsku. Jak jste se tu zabydleli, jak se vám tady líbí?
Líbí se tu mně i mnoha desítkám lidí, kteří mě tu obchodně chodí navštěvovat. Je to pěkná reprezentační budova.