Těm se pod dohledem lékařky a nutriční terapeutky podařilo zhubnout a ve většině případů váhu udržet. Patří mezi ně také paní Janaz Písku, která do poradny docházela rok a půl. Díky pomoci odborníků a pevné vůli zhubla 15 kilogramů a to si také drží. „Je to o tom naučit se pravidelně jíst.V poradně mi pomohli změnit špatné návyky a naučili mě poskládat si správně jídelníček. Dál už je to ale jen na člověku, jak se k tomu postaví a zda opravdu chce,“ zmínila Jana, která se do poradny přihlásila sama.

BMI NAD 35

Spočítejte si BMIBMI, neboli Body Mass Index, ukáže, jak jste na tom se svou váhou.
Vzoreček:
hmotnost v kg / (výška x výška v metrech), tedy při výšce 180 cm a váze 80 kg:
80 / (1,8 x 1,8)= 24,69
Co to znamená?
méně než 18,5 – podváha
18,5 – 24,9 – norma
25 – 29,9 – nadváha
30 a více – obezita (více než 40 – těžká obezita)
Jedná se o zjednodušený model.

Píseckou XXL ambulanci provozuje nemocnice pod záštitou OB Kliniky v Praze – centra pro léčbu obezity a onemocnění s ní spojených. „Ambulance se věnuje péči o obézní a zejména extrémně obézní pacienty s BMI nad 35,“ uvedl ředitel nemocnice Jiří Holan.
V XXL ambulanci pracují proškolená lékařka a nutriční terapeutka. Každého pacienta vyšetří a stanoví individuální léčebný plán. Pacient dochází na kontroly, při kterých se zváží, změří se procenta tuku v těle, obvody a nutriční terapeutka udělá rozbor jídelníčku.

HLAVNĚ NENÁSILNĚ

Podle nutriční terapeutky Martiny Urychové nesmí být změna jídelníčku násilná. „To by mohlo působit demotivačně, když se pacient musí ze dne na den vzdát všeho, co měl do té doby rád,“ zmínila a dodala, že léčba je individuální.
Většinu pacientů tvoří ženy, muži jen zhruba dvacet procent. „Je to dáno jednak větším výskytem obezity u žen, jednak i větší mírou motivace a ochoty žen svoji obezitu řešit,“ doplnila lékařka ambulance Šárka Malinová.