Pracovníci Regionálního muzea v Českém Krumlově a členové českobudějovického klubu vojenské historie tak chtěli připomenout tyto hrdiny druhé světové války, jimž je věnována nová výstava v muzeu nazvaná Se lvem za svobodu. V letošním roce si totiž připomínáme 75 let od příchodu 12. tankové brigády do Českého Krumlova. Byl to jeden z útvarů, který vznikl reorganizací Československé samostatné obrněné brigády, jejíž příběh začal za 2. světové války ve Velké Británii. Je to první výstava většího rozsahu, která připomene československé vojáky, jež se zapojili do obléhání přístavního města Dunkerque.

„V rámci dnešní akce chceme v podstatě představit všechny zásadní jednotky, které se zapojily do bojů,“ vysvětlil ředitel muzea Filip Lýsek. „To znamená především Československou samostatnou obrněnou brigádu, pak britskou a americkou armádu.“ A tato československá brigáda má s Českým Krumlovem spojitost. „Je obecně málo známo, že do Českého Krumlova se jako dislokovaná jednotka vracela v roce 1946 v podobě tankové brigády,“ doplnil Filip Lýsek.

Pátrání kolem řeky Vltavy.
Den a půl dlouhé pátrání kolem Vltavy mělo šťastný konec

V parku za Městským divadlem v sobotu vznikl druhoválečný vojenský tábor, kde si zájemci mohli prohlédnout stan britské polní ambulance, dobovou vojenskou techniku a mnoho dalšího. První ranní akcí byl pochod spojeneckých vojáků od divadla na náměstí. Pak byly na programu ukázky operace zraněného vojáka v polní chirurgické nemocnici, položení věnce u pamětní desky na náměstí, komentované prohlídky velitelských stanovišť v táboře, ukázka výstroje ženisty a odminování či přehlídka uniforem.

Druhou sobotu tento víkend pokračovaly v Českém Krumlově Zahradní slavnosti.
Krumlov ožívá. Zahradní slavnosti přilákaly místní i první pocovidové turisty

„Toto je tábor československé samostatné obrněné brigády ve Velké Británii za 2. světové války,“ vysvětlil Jan VoráčeK z Klubu vojenské historie České Budějovice, s propůjčenou hodností desátníka. „Představujeme historii živě. Jsme v uniformách, které nosili naši brigadisté za 2. světové války, když bojovali u Dunkerque ve Franci; předtím bojovali i u Tobruku, 11. východní prapor. Chceme připomínat návrat zapomenutých vojáků – mělo se na ně zapomenout, ale nezapomnělo. I když byl po 48. roce západní vojenský odboj včetně letců RAF dehonestován komunisty, zakázán, většina důstojníků propuštěna, mládež zavřena, dál skončili v lepším případě v dělnických profesích. Byli to hrdinové a my to touto živou historií připomínáme veřejnosti.“