„V pořadí už třetí analyzátor zakoupíme v lednu. Cena se pohybuje v okolí jednoho milionu korun, ale s příslušenstvím pro obsluhu vyjde kompletní pracovní set na pět až šest milionů korun. Chceme celý proces co nejvíce zautomatizovat a mechanicky i časově personálu co nejvíce ulevit. Snahou je snížit přesčasovou práci do pozdních odpoledních nebo nočních hodin v laboratoři. Na přístroj a příslušná další zařízení se budeme snažit získat dotaci z fondů Evropské unie,“ uvedl předseda představenstva Nemocnice Písek Jiří Holan.

Písecká nemocnice provádí PCR i antigenní testování. Protože se chce připravit i na případně plošné PCR testování, jeden analyzátor pro rychlejší testování a zvládnutí většího počtu vyšetření si v uplynulých měsících ke stávajícímu už pořídila. Některé přístroje má pronajaté. Laboratoř je v současnosti schopna zanalyzovat do tisíce vzorků za jeden den. Společně s dalším přístrojem zvládne denně otestovat až 2000 vzorků na PCR.

Ilustrační foto.
V Písku funguje nová pohřební služba. Dvě zároveň ukončily činnost

„PCR testy jsou přesnější než testy antigenní, ale jsou také náročnější na rozbor a čas. Proto si pořizujeme vybavení, díky němuž můžeme laboratorní zkoumání vzorků urychlit a zrobotizovat. Nový přístroj navíc pomáhá analyzovat i varianty viru. Dnes jsme již schopni říci, zda se u pacienta jedná o infekci způsobenou Omikronem“ doplnila primářka Oddělení mikrobiologie Nemocnice Písek Věra Kůrková.