Až jedna třetina školních bufetů v Jihočeském kraji zavřela kvůli takzvané pamlskové vyhlášce. Ta začala platit loni v lednu, jejím cílem bylo vymýcení nezdravých potravin ze školních bufetů. Podle odborníků totiž až dvacet procent dětí trpí nadváhou nebo obezitou. Teď se ale chystá její zmírnění. Ukázalo se totiž, že je přísná až příliš.
Marie Nosková, ředitelka odboru hygieny a mladistvých Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje v Českých Budějovicích, vysvětlovala, že návrh novely vyhlášky by měl upravovat limity obsahu tuku, cukru a soli v prodávaných výrobcích.

Sklizeň třešní v Chelčicích. Na snímku Miroslava Sheguta (vpravo) a Tanya Kolesovapři sběru třešní ve firmě Zemcheba Chelčice v Jižních Čechách.
OBRAZEM: Třešně se urodily, přes kroupy a sucho

PEČIVO SE SEMÍNKY A ŠUNKA
„Stále bude ten sortiment regulován, ale budou tam určité úlevy,“ řekla více. Dodala, že jednou z potravin, kde se budou uvolňovat parametry pro sůl a tuky, bude například pečivo. „Doposud se totiž ve školních bufetech mohlo prodávat jen pečivo bez slunečnicových nebo dýňových semínek, protože ty už ten obsah tuku zvyšovaly,“ vysvětlovala Marie Nosková a pokračovala: „U dušené šunky byl doposud limit pro sůl takový, že jej v dnešní době žádná šunka nesplňovala. I tady proto budou ty parametry mírně rozvolněné.“

ZBYTEČNÉ GESTO
Podle některých ředitelů je tento krok dnes již spíše zbytečným gestem. Jak Václav Meškan, ředitel Základní školy v Dubném, tak i Jaroslav Schmied, ředitel Základní školy v Hluboké nad Vltavou, se shodují, že ani pamlsková vyhláška nepomůže tomu, aby si děti nezdravé potraviny nekoupily jinde. „My tu máme automat, kde jsou zdravé potraviny. Když budou ale děti chtít, vedle je obchod, kde si ty limonády a sladkosti koupí,“ dodal Václav Meškan.