Zlepšení sjízdnosti Otavy pro vodáky, zvýšení bezpečnosti a zlepšení poskytovaných služeb v oblasti občerstvení. Takový je plán projektu Otavská plavba.

Jeho část zabývající se říčními přístavy nyní „ztroskotala". Zapojit se do něj měla čtyři města na řece – Písek, Strakonice, Horažďovice a Sušice. Písečtí nakonec ani o připojení se nejednali, protože podporu vyjádřili pouze Sušičtí. „Strakonice ani Horažďovice se nepřipojí, tudíž celý projekt padá," řekl starosta Písku Ondřej Veselý.

Odmítnutá část projektu byla zaměřená jen na přístavy. „Tak byla vypsaná dotace. A to bylo i důvodem odmítnutí ve dvou městech. Ideou celého projektu je totiž zpřístupnění Otavy pro vodáky a hlavní podmínkou je tedy úprava jezů. Budeme hledat vhodný dotační titul. Druhá varianta je, že to města zaplatí ze svého," řekl včera Pavel Lahodný ze společnosti Regio Písek, která má projekt na starosti.

Na Písecku měly vzniknout tři přístavy – u Kamenného mostu, na Ostrově a v Podskalí za celkem 400 tisíc korun. Ročně by údržba stála 113 tisíc korun.