A to nejen proto, že se tři z nich narodili v době, kdy zoo stála před krachem a koupí od insolvenčního správce ji v roce 2015 zachránil pražský developer Evžen Korec. Jen díky tomu neposloužila nově narozená vlčí mláďata jako potrava pro medvědy hnědé, s nimiž tehdy vlci naprosto nevhodně sdíleli společný výběh.

Zoo Tábor.
Zoo se zatím nové cesty nedočká

Rozlohou největší zoologická zahrada jižních Čech ZOO Tábor patří k nejmladším zahradám v Česku. Vznikla v květnu 2015 poté, co ji od insolvenčního správce koupil pražský developer a biolog Evžen Korec. Tím ji zachránil před likvidací a rozprodáním zvířat. Pro veřejnost byla ZOO Tábor otevřena o měsíc později. Jen vloni ji navštívilo 83 tisíc lidí. V tomto ročním období je otevřena pouze o víkendech od 9 do 16 hodin. Hlavním posláním zoo je chov a ochrana ohrožených druhů zvířat. Aktuálně v ZOO Tábor žije přes 310 zvířat takřka 80 živočišných druhů.

Manželka nového majitele Jana pak vlčata zachránila podruhé tím, že je krmila „na flašce“, tedy umělou stravou. Stálo ji to mnoho úsilí a bezesných nocí, než vlčím mláďatům dokázala připravit mléko ve složení, s konzistencí a teplotou, kterou byli malí vlci konečně ochotni přijmout.

„Vlk arktický se ve volné přírodě vyskytuje hlavně v nejsevernější části Kanady a také v pobřežních oblastech na severu Grónska,“ říká zástupkyně mluvčího táborské zoo Alena Zvěřinová s tím, že jde o největší poddruh vlka na světě. V divočině se tato psovitá šelma s hustým bělostným kožichem živí především drobnými savci, ale díky své vytrvalosti a také díky spolupráci ve smečce dokáže ulovit i soba nebo tuleně. Dožívá se věku 7–10 let, v zajetí až 15 let.

Halloween v Zoo Tábor.
Nejděsivější večer v roce si můžete užít mezi šelmami v ZOO Tábor

Kromě mimořádného komentovaného krmení vlků arktických se v sobotu uskuteční i obvyklé komentované krmení medvědů hnědých (od 13 hodin), makaků jávských (od 14 hodin) a surikat vlnkovaných (od 14 hodin).