„Vítězství nás překvapilo a máme z něho obrovskou radost," říká ředitelka kostelecké školky Jitka Imbrová. „Snažili se rodiče, jejich příbuzní a také lidé z obce. Zapojili se úplně všichni," vysvětluje Jitka Imbrová.

Kostelecká školka nasbírala v přepočtu na žáka nejvíce plastových lahví, více než sto kilo. Celkově měly hmotnost 1405 kilogramů. „My jsme lahví přinesli hodně. Sbírala  jsem já, mamka, babička i děda," vysvětlila žákyně školky, pětiletá  Eliška Vacková z Jickovic.

Do Kostelce za vítězství putuje 7405 korun. „Už máme rozmyšlené, co za to pořídíme. Koupíme dětem sedací vaky do herny a za zbytek opravíme průlezku na zahradě," prozrazuje Jitka Imbrová.

O investování peněz spolurozhodovaly děti. Shodly se na tom, že by rády chtěly něco nového na sezení do herny.

Nad otázkou, na co peníze použít, budou přemýšlet i zbylé školy. Peníze totiž  míří všem soutěžícím.

Druhá školka ze Zbelítova se může těšit na 7269 korun a třetí branická školka, která vyhrála loňský první ročník, na 5056 korun.

Služby města Milevska celkově od škol vybraly 12 278 kilogramů lahví. „Objem je sice menší než loňský, ale na druhou stranu jsme zaznamenali velký zájem menších mateřských škol, kde se do soutěže zapojovaly celé rodiny," hodnotí letošní ročník Michal Polanecký, jednatel Služeb města Milevska.

Společnost zatím neví, zda soutěž uspořádá i pro příští školní rok. „Z naší strany to není výdělečná činnost," poznamenává Michal Polanecký.  Důvodem, proč soutěž pořádají, je  zvýšit  podporu a povědomí o třídění odpadu už od dětských let.

K případným dalším ročníkům se budou vyjadřovat i účastníci. „Budeme se škol ptát, jestli by o soutěž opět měly zájem, a také, zda ponechat systém, kdy soutěžíme v přepočtu na žáka, což  zvýhodňuje malé školy, nebo zvýšit cenu za jeden kilogram lahví z jedné koruny třeba na tři nebo čtyři," říká Michal Polanecký.

Školy tak budou přemýšlet o tom, jestli je pro ně důležitější soutěživost nebo jistota peněz.

Výsledky
1. MŠ Kostelec nad Vltavou
2. MŠ Skřítci Zbelítov
3. MŠ Branice
4. MŠ Božetice
5. MŠ Kytička Milevsko
6. MŠ Kovářov
7. ZŠ a MŠ Sepekov
8. MŠ Sluníčko Milevsko
9. 1. ZŠ T. G. Masaryka Milevsko
10. 2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko