Vše o babyboxech
na jihu Čech ZDE.

„Přijali jsme zprávu otevření a zavření tohoto zařízení. Byl do něho vložen zdravý chlapec, váha 5,4 kilogramu. Chlapeček byl umístěn na dětském oddělení strakonické nemocnice. V historii strakonických baby boxů jde o třetí dítě,“ řekl exkluzivně Strakonickému deníku ředitel nemocnice Tomáš Fiala. „Jde o 217. dítě v České republice, které bylo vloženo do zařízení baby box,“ řekl zakladatel baby boxů a novinář Ludvík Hess. Chlapeček dostal jméno Tomáš.

Nový babybox ve strakonické nemocnici. Na snímku je duchovní otec babyboxů Ludvík Hess.
Novému strakonickému babyboxu bylo devět měsíců

Baby box vedle hlavního vjezdu do strakonické nemocnice byl uveden do provozu 23. března 2009 jako druhý na jihu Čech. Poprvé se otevřel 7. října 2011 ve 12.47 hodin, kdy v něm sestry strakonické nemocnice nalezly zdravého chlapce. Podruhé pak 21. září 2017 v 1.45 minut po půlnoci. Tehdy šlo holčičku.

Poslední Babybox na jihu Čech je od úterý 16. února naisntalován v Prachaticích.
BabyBox v Prachaticích je sedmý na jihu. Podívejte se, kolik dětí už zachránily

O rok později byl původní baby box vyměněn za nový typ, a to v pátek 23. března. Jeho životnost má být deset let.

Na jihu Čech se jedná již o 11. zachráněné miminko.

Děti v Jihočeských babyboxech.Děti v Jihočeských babyboxech.Zdroj: Deník/Miroslava Jindrová

"Tomáš dostal jméno podle ředitele nemocnice a senátora Tomáše Fialy. Tomáš byl první, kdo mi zprávu o děťátku zavolal. Říká: Sedím v Senátu, ale v Babyboxu je děťátko!. Malý Tomáš je oblečený do bílé teplé kombinézy a na hlavě má modrého kulicha. V puse dudlík. Je zcela zdravý, ale zdaleka ne novorozený, je mu několik měsíců," uvedl otec babyboxů v Čechách Ludvík Hess.