Už v pátek 30. listopadu se obyvatelé Kovářova sejdou na místní návsi, aby v 16 hodin slavnostně rozsvítili vánoční strom. „Žáci Základní školy Kovářov zazpívají vánoční písně. Občerstvení je zajištěno," zve Michaela Smrčinová, která má v obci na starosti kulturu.
V sobotu zahájí dobu adventu slavnostním rozsvícením vánočního stromku také v Miroticích na náměstí. Stane se tak v 18 hodin za hudebního doprovodu kapely Třetí sloka z Písku.

Sepekovští nachystali na sobotu 1. prosince nejen rozsvícení vánočního stromu, ale také malé vánoční trhy. V kulturním programu vystoupí žáci místní mateřské a základní školy. Akce začíná v 16 hodin, strom na náměstí se rozsvítí o hodinu později.

Křenovice budou i letos výjimečné. Opět nasvítí májku na návsi, kromě ní bude zářit i stříbrný smrk u rybníka Lazna. Program k zahájení adventu začíná ve 14 hodin na návsi, kde se koná jarmark, který nachystali místní mladí hasiči.

Slavnostnímu rozsvícení stromu v Bernarticích požehná v neděli 2. prosince místní farář Pius Zdeněk Vágner. Sváteční chvíle zpříjemní vystoupení žáků  Základní školy Bernartice.

Ražičtí o první adventní neděli poprvé rozsvítí svou vánoční jedličku. Po odpolední vánoční dílně se v podvečer sejdou před budovou bývalého obecního úřadu, aby stromek za doprovodu Cehnického žesťového kvarteta rozsvítili.

V Milevsku bude v neděli slavnostnímu rozsvícení výzdoby předcházet zvonkový průvod. Sraz je v 16.15 hodin před domem dětí a mládeže. Vánoční výzdoba města se rozsvítí v 17 hodin.

Skály zahájí advent v neděli kolem 18. hodiny slavnostním rozsvícením stromku, u kterého tradičně zazpívá dětský pěvecký sbor při ZŠ Protivín pod vedením Lenky Přástkové. Návštěvníci se mohou těšit také na vánoční čaj, punč a předvánoční sladkosti skalských hospodyněk.

U kostela sv. Michaela v Záhoří rozsvítí vánoční stromek také v neděli. Žáci ze ZŠ a MŠ Záhoří zazpívají vánoční koledy a Páter Tomáš Cyril Havel pronese sváteční slovo k adventu a požehná adventním věncům.

V Písku začne program spojený s rozsvícením vánočního  stromu v neděli v 16 hodin na Velkém náměstí. Jeho  součástí bude  vypuštění bílých balonků s dopisy Ježíškovi. „Malí i velcí zájemci o nebeskou poštu mají za úkol psaníčka sepsat doma a do centra Písku dorazit již se seznamem dárků, které by si letos přáli najít po stromečkem," informoval Jiří Klokočka z pořádající společnosti Cohiba. Na píseckém Velkém náměstí zazní rovněž koledy a vánoční písně v podání  pěveckého sboru Sborissimo  se sbormistryní Lenkou Halamovou.

V Protivíně na Masarykově náměstí se vánoční strom rozsvítí v 17 hodin, ale už ve 13.30 hodin začne vánoční trh na nádvoří Kaplanky. Následovat bude výroba vánočních ozdob ze šustí a netradičních vánočních přání. V 15 hodin začne v kostele sv. Alžběty vánoční příběh nazvaný Já to jsem. Krátce před 17. hodinou vystoupí žesťové trio a dětský pěvecký sbor ZŠ Protivín.