Ale asi před 12 lety, tedy v době, kdy začal fungovat Chelčický domov sv. Linharta, se k této záležitosti přidala i jiná tradice. Živý betlém přesně na Štědrý den. „Je to opravdu živý betlém se vším, co k němu patří – je zde živý osel nebo koník. A do konce zde poletí i živý andělíček,“ uvedla 24. prosince ředitelka domova Klára Kavanová Mušková.

Pohádka České televize Krakonošovo tajemství, Leona Skleničková a David Švehlík
Pohádka Krakonošovo tajemství slaví úspěch. Sledovaly ji tři miliony diváků

Na tuto velmi důležitou úlohu je vždy uspořádán nefalšovaný casting. „Malý andělíček, který se vznáší na laně mezi dvěma stromy, může mít maximálně dvacet kilogramů,“ dodala.

Obvykle se porota rozhoduje mezi třemi až čtyřmi zájemci. „Většinou jde o holčičky a letos jsme roli andílka svěřili malé Adélce,“ prozradila jméno. I když Adélka působila velmi křehce, nebylo na ní znát ani trochu strachu. „Vůbec se nebojím a líbí se mí létat,“ svěřila se Adélka.

Karaba, Ferenc i Lorenc. Podívejte, se jak na jihu Čech i v jiných lokalitách tvůrci natáčeli pohádku Tajemství staré bambitky 2.
Tajemství staré bambitky 2: Sídlem královny Julie je zámek Jindřichův Hradec

Na to, aby mohla mezi stromy bezpečně přeletět, musí podstoupit i náročný trénink. „Je zabezpečena speciálním horolezeckým úvazem a zařízením od našich hasičů,“ vysvětlila Klára Kavanová Mušková. O tom, že malé Adélce nic nehrozilo, se přímo na místě přesvědčily desítky lidí.

S nácvikem živého betlému a celého divadla začínají v Chelčicích už během září.

Chelčický domov sv. Linharta, o.p.s. poskytuje ambulantní a terénní služby sociální prevence, které jsou určeny osobám se sníženou soběstačností z důvodu zdravotního postižení.