Vody teče tolik proto, že Povodí Vltavy napouští Orlík, který byl přes zimu částečně vypuštěný kvůli přestavbě lodního výtahu, na víkendy ale vodohospodáři průtok snižují.

„Hodně skalních vodáků by si už šlajsnu asi chtělo sjet, ale z bezpečnostních důvodů to není možné,“ vysvětluje Michal Masnička, který pod skálou staví malou vodní elektrárnu a celý jez nechal zrekonstruovat. „Musíme myslet i na méně zdatné vodáky a veřejnost, tudíž sportovní propust bude vybavena šupnou, kde bude průtok značně omezený.“

Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově. Ilustrační foto.
Některé velké kulturní akce volí jiné termíny

Propust je s měsíčním předstihem kompletně dostavěná, teď už záleží jen na tom, jak se investor domluví se zdejší vodáckou asociací.

Spolek Půjčovny lodí a kempy na Vltavě má dnes valnou hromadu. Jeho předseda Radek Šťovíček dodává, že se s investorem na tom, kdy se šlajsna připraví ke splouvání, domluví kolem patnáctého května. „Na jezu je ale vybudované velmi komfortní nové přenášení na pravém břehu, včetně betonových, kamenem dlážděných schodů. Loď se zde vytáhne z vody a o kus dál, na klidné vodě, se do ní vrátí,“ dodává.

Táborský triatlon.
Svátek triatlonu na jihu Čech musel ustoupit vyšší moci. Už podruhé v historii!

Vodácká sezóna na Vltavě vypukne patrně na počátku června. Splouvání řeky v NP Šumava ze Soumarského mostu do Pěkné začíná 1. 6., registrace na webu parku běží od 27. dubna.