Obce z Písecka se v celokrajské konkurenci opět neztratily. V soutěži o Vesnici roku 2013 míří Modrá stuha za společenský život do Skal a Oranžová za spolupráci obce a zemědělského subjektu do Bernartic.

Ve Skalách neskrývali nadšení. „Náš společenský život je opravdu bohatý. Podílejí se na něm všechny spolky," vysvětluje obyvatelka Skal Jitka Budínová a dodává, že se k nim na akce sjíždí lidé ze širokého okolí.

Její slova potvrzuje i místostarosta Pavel Janík. „Pořádáme různé akce, aby si každý našel to své. Tou největší je určitě náš masopust," hodnotí Pavel Janík.

Bernartice, které Vesnici roku vyhrály v roce 2002, letos získávají Oranžovou stuhu. Obci podle slov starosty Pavla Souhrady pomohla i soutěž v sečení kosou, kterou pořádali na začátku června ve spolupráci s družstvem a která přilákala soutěžící až ze Šumavy. „Soutěž určitě byla jednou z věcí, která pomohla přesvědčit porotu. Hlavní je, že je spolupráce obce a bernartického a nemějického družstva dlouhodobě výborná," vysvětluje starosta Pavel Souhrada. Doplňuje, že v obci také mají soukromé zemědělce nebo zahradnici.

Další ocenění míří do Oseka i do Kluk, obě obce byly v soutěži nováčky. Zabodoval také Kovářov, který získal Diplom za péči o kulturní dědictví.    

Nejlepší knihovnu mají v Oseku

Knihovnicí v Oseku je Václava Štemberková. „Samozřejmě, že mám radost, že je má práce k něčemu a že ji někdo ocenil," hodnotí úspěch v letošním ročníku soutěže Vesnice roku Václava Štemberková.

Osecká knihovna, která má zapsaných osmatřicet čtenářů a má otevřeno každé úterý, od letošního roku připravuje sérii akcí s názvem Pohádkové čtení. Knihovna tak jednou za měsíc nabízí různý program, tím posledním byla v úterý 18. června výroba pouťových dekorací. „Pořádáme toho mnohem více," připomíná knihovnice s tím, že se jedná o karnevaly či prázdninové akce.  „Samozřejmě má knihovna veřejný internet zdarma a také webové stránky, kde jsou k vidění i fotografie z našich akcí," doplňuje knihovnice Václava Štemberková.

Nejlepší kroniku mají v Klukách

V soutěži uspěly i Kluky. Získaly Diplom za vzorné vedení obecní kroniky. Tu dva roky píše Helena Vlášková, ale velkou práci na mapování aktivit obce odvádí i místostarostka Jaroslava Říhová, která se v obci stará o kulturu.
„Doplnila historii za poslední roky jednotlivých čísel popisných a také připravila fotoknihu, kde jsou fotografie z akcí, které pořádá a dělá jak obec, tak i spolky," vysvětluje starostka Jana Hrdinová, co zřejmě přineslo obci Kluky ocenění.

Do letošního ročníku soutěže se přihlásilo  36 obcí. Z Písecka jich bylo patnáct.

Úspěchy z Písecka
Oranžová stuha (za spolupráci obce a zemědělského subjektu) – Bernartice
Modrá stuha (za společenský život) – Skály
Diplom za vzorné vedení obecní knihovny – Osek
Diplom za vzorné vedení obecní  kroniky – Kluky
Diplom za péči o kulturní dědictví – Kovářov

Čestná uznání
Nerestce - Čestné uznání za úspěšnou realizaci protipovodňových opatření
Oslov - Čestné uznání za mimořádné úspěchy při práci s dětmi předškolního věku
Kučeř - Čestné uznání za pestrý společenský život v obci
Kestřany - Čestné uznání za vybudování sběrného dvora v obci
Přeštěnice - Čestné uznání za úspěšné vyřešení čištění odpadních vod
Zbelítov - Čestné uznání za obnovu drobných sakrálních objektů
Tálín - Čestné uznání za úspěšnou revitalizaci návesní požární nádrže
Branice - Čestné uznání za podporu individuální výstavby v obci
Slabčice - Čestné uznání za podporu chrámového sboru
Borovany - Čestné uznání za příkladnou práci s dětmi