Některé však ani počasí nepřiměje opustit ulici, protože se nechtějí vzdát alkoholu a cigaret.

„Jsme připraveni i na to, že by zájem mohl být větší, než je kapacita. Zájemci by mohli přespat na matracích, do mrazu je nevyženeme,“ říká Marcela Průšová, ředitelka Městského střediska sociálních služeb.

Dům v Sedláčkově ulici v Písku, kde je od začátku září otevřená noclehárna pro lidi bez domova. Je součástí Městského střediska sociálních služeb v Písku.
Noclehárnu dočasně přestěhují na Nábřeží 1. máje



Podle odhadů městské policie se po Písku pohybuje kolem deseti bezdomovců. „Strážníci je zvláště v těchto chladných dnech informují o možnosti přespat v noclehárně,“ uvedl zástupce velitele Městské policie Písek Jaroslav Rapant.

Jaroslav Rapant ještě dodává, že zatím naštěstí strážníci v ulicích Písku nenarazili na případ, že by některého z bezdomovců mráz ohrozil na životě.

Noclehárna kromě přespání nabízí osobní hygienu a za malý poplatek možnost vyprat si prádlo či ohřát si jídlo. Zájemci o ubytování musí přijít v době od 18 do 20 hodin, ráno do 6 hodin vyklidit ložnici, ale ještě zhruba dvě hodiny mohou pobývat ve společné kuchyňce, ohřát si donesené jídlo nebo připravit čaj a kávu.