Původně se jednalo o prádelnu, poté o sklad a nakonec o klubovnu místního divadelního kroužku. Nyní tato místnost v Domově pro osoby se zdravotním postižením Zběšičky bude sloužit k setkávání obyvatel zařízení a popovídání si u kávy či čaje – vybudovali si  tu pro sebe totiž kavárnu. Dostala název Kytičková. Obsluhovat v ní budou sami klienti.

„Líbí se mi tady. Budu sem chodit každý den," říká obyvatelka domova Jitka Putzová, která se při středečním slavnostním otevření kavárny proměnila v jednu z číšnic. „Dáte si kafe, kapučíno nebo čaj?" ptala se. Za barem to zvládala s přehledem. „Je to tu moc hezké. Pamatuji si, jak jsme sem chodili nacvičovat divadlo," říká Jitka Putzová a odnáší nápoje ke dvěma stolům.

Při slavnostním otevření je tu plno. Přišli i klienti z vedlejšího oddělení. „Chceme, aby se dostali do jiného prostředí," vysvětluje Jaroslava Hemmerová, vedoucí přímé péče domova ve Zběšičkách.

V kavárně budou obsluhovat klienti,  kteří to zvládnou. Budou tak mít možnost získat nové zkušenosti, které by jim mohly pomoci třeba s uplatněním na  trhu práce. „Naučí se obsluhovat, uvařit kafe nebo čaj a obsloužit ty, kteří nejsou zas tak schopní," popisuje Jaroslava Hemmerová.

V domově se zatím dohodli, že každý pátek tito klienti připraví občerstvení pro obyvatele z vedlejšího oddělení a ti sem odpoledne budou chodit. „Ale kavárna bude přístupná komukoliv z domova. Klienti tady budou moci oslavit narozeniny nebo tu posedět s rodinou," upřesňuje pracovnice Hemmerová.

S nápadem vybudovat kavárnu přišly sociální pracovnice Zuzana Knížová a Jana Svačinová, která je vedoucí přímé péče. „Už loni jsme vymýšleli, jak by třeba klienti mohli slavit narozeniny a užili si s partou svých nejbližších. Nahoře máme společenskou místnost, kde všichni klienti tráví čas společně. Tady může posedět parta několika z nich," vysvětluje Hemmerová, která se na vybudování kavárny podílela spolu s další pracovnicí domova Pavlou Hošnovou.

„Musím ji moc pochválit. Odvedla velký kus práce," konstatuje Jaroslava Hemmerová a rozhlíží se po místnosti, která je vymalovaná zeleně a žlutě a na stěnách visí obrázky a další dekorace, které jsou dílem místních klientů.

Kavárnu považuje za velmi zdařilou i ředitel domova Pavel Pecháček. „Ani jsme sem nechodili, jen jsme sem nakoukli. Těšili jsme se na překvapení. Chtěli jsme kavárnu vidět až při slavnostním otevření," říká za vedení domova ředitel Pavel Pecháček.