Sladovna se zařadila mezi oblíbená místa, kam míří herec Lukáš Hejlík, se svým LiStOVáNí. Tentokrát  přijede v pondělí 28. dubna s premiérovým představením knihy Legenda H+Z cestovatelů  Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelky. „Popasovat se s knihou, kterou více než po padesáti letech upravil nedávný jubilant, Miroslav Zikmund, je opravdová výzva," uvedl Lukáš Hejlík, kterého televizní diváci znají zejména  Ordinace v růžové zahradě.

Projekt LiStOVáNí, cyklus scénických čtení, si vzal na sebe neskromný úkol – představovat každý měsíc zajímavé, aktuální knihy, které se objevují na trhu. Jde vždy přibližně o hodinové divadelní vystoupení, ve kterém je přenášen děj knihy, jazyk autora a atmosféra dané literatury na obecenstvo, které se v čele s mladou generací vrací zpět k tomu, co tu bylo první – knize.

„LiStOVáNí se v programovém schématu Sladovny začíná zabydlovat a reprezentuje to, co mladá generace v současnosti vyžaduje: humornou a profesionální literární zkratku, díky které má člověk chuť si knihu koupit a doma ji přečíst celou," připomněla Dáša Sedláčková.

Výčet knih a jejich představení, které se za krátkou dobu ve Sladovně představilo, je famózní: Merdetour se Stephanem Clarkem, Já se nebojím Niccoló Ammaniti, Už je tady zas – bestseller Timura Vermese, Koho vypijou lišky Lidmily Kábrtové, Pražská svatba a jiné erotické povídky od Zdeňka Merty či Dobrý proti severáku Daniela Glattauera.

„O to více nás těší, že příští LiStOVáNí ve Sladovně bude premiérové. Tentokrát Lukáš Hejlík vybírá z pestrobarevné žánrové palety jednu výjimku – cestopis. Navíc jeho autory jsou opravdové legendy: Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka. Cílem tohoto LiStOVáNí, bude Hanzelku se Zikmundem přiblížit dnešním generacím. Legenda H+Z v českém cestopisu nikdy nepomine a jak už to s LiStOVáNím bývá, dá se s tím očekávat i spousta legrace," řekla k programu Dáša Sedláčková.

Na první cestu, která zahrnovala Afriku a Jižní Ameriku, se v autě Tatra 87 Hanzelka a Zikmund vydali 22. dubna 1947. Tehdy je vyprovázelo jen pár lidí. Po třech letech je už po celé zemi vítaly zástupy. Díky reportážím, které točili pro rozhlas a psali pro noviny,  se z nich staly hvězdy.

Pořad ve Sladovně začíná v 18 hodin.

Další LiStOVáNí v písecké  Sladovně zastaví v květnu, opět s netradičním žánrem, tentokrát s kuchařkou. U nás v Evropě od Markéty Hejkalové  posluchače zavede nejen na návštěvu do zemí Evropské unie, ale dostanou se k různým evropským rodinám i na večeři.