„Všechny peníze patří žákům podle počtu přinesených kilogramů. Za jeden kilogram kaštanů dostanou čtyři koruny a za kilo žaludů šest korun," říká ředitel 1. ZŠ T. G. Masaryka Milevsko Martin Hrych. V loňském roce sebrali žáci 3270 kilogramů kaštanů a 2970 kilogramů  žaludů. Celkově za ně dostali  30 900 korun.

A co ještě školy sbírají? Plastové lahve nebo papír.  Například v Bernarticích zavedli novinku – sběr víček od plastových lahví. „Pokračujeme ve sběru papíru. Opět jsme se vrátili ke sběrnému týdnu. Papír vybereme během jednoho týdne a další  pondělí přijede avie a papír odveze," popisuje ředitelka školy Ilona Hrychová. Sběrný týden se v Bernarticích uskuteční od 4. do 8. listopadu. Ve škole plánují, že ho zopakují ještě na jaře. Loňský školní  rok  mohli žáci nosit papír kdykoliv, ale tento systém se škole neosvědčil.

Ve většině škol a školek na Milevsku vybírají plastové lahve a starý papír v rámci soutěže, kterou  připravily Služby města Milevska. Jednou ze škol, které se do ní zapojily, je i 1. ZŠ Milevsko.

„Ve sběru PET lahví i papíru jsou nejaktivnější nejmladší žáci, žáci druhého stupně se ochotně podílejí na organizaci sběru – vážení a pomoci při odvozu lahví a papíru," chválí ředitel Martin Hrych.

Zájem o sběr je i na 2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, potvrzuje to žák Václav Kabát, který chodí do třídy 5.A. „Ve škole sbíráme petky i papír. Já nosím sice jen papír, ale spolužáci obojího nosí hodně," říká páťák Václav Kabát.

Peníze, které školy ze sběru získávají, jdou žákům na výlety či na nákup pomůcek.„Z obdržených peněz jsme část poskytli na odměny nejlepším třídám a zbytek na nákup sportovních pomůcek pro školu," jmenuje například ředitel Martin Hrych, jak využili získané peníze.

Služby města Milevska v letošním ročníku soutěže dají školám za jeden kilogram plastových lahví  tři koruny a za kilo papíru korunu. Soutěž trvá téměř celý školní rok, skončí v polovině června.