Výsledný film bude z části pixelovaný, z části hraný, realita se v něm mísí se snem. Právě mezi knihami vznikla scéna přechodu z jednoho obrazu do druhého.

„Uklízečka přijde až odpoledne,“ hlásí knihovník filmařům, že budou mít klid na práci. Ti mezitím v oddělení pro dospělé rozestavěli světla a stativ s kamerou, paní Stiltennová se chopila klapky.

Divadlo J. K. Tyla, Třeboň.
Vánoční pohádka se v Třeboni natáčet nebude

Hlavní roli ve snímku hraje Matěj Kopecký, vnuk režiséra. „Máťa má talent, je přirozený,“ představuje vnuka režisér. Chlapec se prý vůbec nestydí. „Musím jen poslouchat dědu, kam jít a co dělat,“ krčí rameny hoch. Už točil i s Davidem Vávrou, který zde hraje snovou postavu. „Nervózní jsem nebyl,“ usmívá se.

V knihovně jde za „přeludem“, který ztvární jeho sestřenice. „Tady si stoupni, Terezko,“ úkoluje holčičku Martin Michael Stiltenn. „Já budu postava ze sna,“ vysvětluje desetiletá dívka. „Je to něco jako Alenka v říši divů, akorát Alenka je můj bratranec,“ myslí si Terezka, která si prý natáčení užívá.

„Oldo, to světlo se divně láme, dej ho výš,“ říká režisér pomocníkovi, který ihned lampu posune. I pro něj se ve snímku role našla. „Jsem Máťův filmový otec,“ tvrdí. Hrál ve velké manželské hádce u večeře. „Stud nemám díky historickému šermu,“ říká a režisér ho chválí.

Lucie Vlkojanová z Litvínovic se účastnila show Peče celá země. Dostala se až do osmého dílu.
Lucie zářila v cukrářském pořadu. Lidé pečou podle ní

„Máťo, zprava jsi viděl Terezku zacházet, tak tam půjdeš,“ vysvětluje Martin Michael Stiltenn scénu herci.

Příště se chlapec setkás Vladimírem Franzem. Ten bude v částečně pixelované scéně hrát šachovu partii. Pro snímek také připravuje hudbu. „Složí ji, až film uvidí,“ přibližuje režisér. Plánuje ještě jednu bizarní scénu. „Bude se žrát donechutna a Máťa to uvidí,“ líčí.

Snímek Martin Michael Stiltenn točí už dva roky. Za sebou má i animaci v ateliéru. „Děti rostou, to mě drží v patřičné realitě, abych to dokončil,“ říká s tím, že chce mít tento rok hotovo. Výsledek pak hodlá přihlásit na filmové festivaly. „Rád bych snímek uvedl i v artových kinech,“ plánuje Martin Michael Stiltenn.