Stopy Václava Havla v Písku  je název výstavy, kterou  na říjen chystá Prácheňské muzeum k nedožitým 80. narozeninám prvního polistopadového prezidenta.

Tomuto výročí bude věnována také beseda nazvaná Václav Havel tady a teď, která se ve čtvrtek 25. května od 17 hodin uskuteční v přednáškovém sále Prácheňského muzea. „Půjde    o setkání s Michaelem Žantovským, diplomatem, překladatelem z angličtiny, tlumočníkem, psychologem, publicistou, spisovatelem, textařem, politikem, blízkým přítelem a spolupracovníkem Václava Havla, ředitelem Knihovny Václava Havla a v neposlední řadě též autorem úspěšného životopisu Havel," uvedla kurátorka připravované výstavy Irena Mašíková z Prácheňského muzea v Písku.

Jsou myšlenky prvního polistopadového prezidenta stále živé? Mají k dnešku skutečně co říci? Jak k odkazu Václava Havla vlastně přistupovat? A jakou roli v tomto přibližování života a díla jedné z nejvýraznějších osobností českých dějin 20. století hraje Knihovna Václava Havla? Na tyto a další otázky bude Michael Žantovský odpovídat.

Michael Žantovský vystudoval psychologii na Karlově univerzitě a McGill University v Montrealu. V listopadu 1989 spoluzakládal Občanské fórum a v prosinci 1989 se stal jeho tiskovým mluvčím. V lednu 1990 se stal tiskovým tajemníkem a mluvčím prezidenta Václava Havla.