Městys Sepekov ožije tento a příští víkend vyhlášenými poutěmi. Náměstí zaplní různé atrakce a poutní kostel Jména Panny Marie věřící.

Pořádání zdejších dvoutýdenních poutí je na Písecku spíše raritou. Tradice tady sahá do dávné historie. „Bývalá kaple, která stála na místě dnešního kostela, byla zasvěcená Narození Panny Marie a lidé chodili na poutě vztahující se k 8. září. Pak ale byla kaple zbourána a místo ní byl před 285 lety postavený současný kostel, který je zasvěcený Jménu Panny Marie,“ vysvětlil představený milevského kláštera Mikuláš Selvek. Protože lidé byli zvyklí chodit na první pouť, nezrušili ji a pořádají od té doby poutě dvě.

„Dalším důvodem je i to, že lidé sem chodívali pěšky na poutě z okolí, tak aby se mohliv rodinách vystřídat v péči o hospodářství a zúčastnit se tak poutě všichni,“ dodal Mikuláš Selvek.

Po oba víkendy budou v místním poutním kostele mše. V neděli v 10.30 hodin tu začne například slavná mše svatá s českobudějovickým biskupem Vlastimilem Kročilem.

Chybět nebudou ani tradiční pouťové atrakce. Český svaz chovatelů v Sepekově také při obou poutích pořádá na výstavišti na farské zahradě tradiční chovatelskou výstavu králíků, drůbeže, holubů a papoušků, a to 8. a 9. září a 16. září. Otevřené budou vždy od 8 hodin.

Městys Sepekov pořádá také pouťové zábavy v novém kulturním centru. V sobotu 8. září bude hrát od 21 hodin kapela Fantom a 15 září také od 21 hodin kapela Scarlet. Vstupné je 100 korun.


Program bohoslužeb:

V sobotu 8. září začne v 18 hodin mše svatá s novoknězem českobudějovické diecéze Vojtěchem Blažkem. Po mši se bude konat svaté novokněžské požehnání. V neděli 9. září povede mši svatou v 8 hodin představený milevského kláštera Mikuláš Selvek, v 10.30 hodin začne slavná mše svatá s českobudějovickým biskupem Vlastimilem Kročilem. Následovat bude v 15 hodin poutní požehnání a po něm zpěv dobových mariánských písní sepekovských v podání Marie Farové a dalších.

Druhá pouť začne v sobotu 15. září v 18 hodin s novoknězem kláštera v Nové Říši Metodějem Jánem Lajčákem a po mši bude také svaté novokněžské požehnání. V neděli 16. září začne v 8 hodin mše svatá s představeným milevského kláštera Mikulášem Selvekem. V 10.30 hodin bude slavná mše svatá vedená emeritním strahovským opatem Josefem Pojezdným. Od 15 hodin začne Te Deum a poutní požehnání se zpěvem mariánských písní v podání sepekovského sboru. Během pouti budou mít věřící příležitost ke svátosti smíření.