Novou fotbalovou jedenáctku by s trochou nadsázky mohli dát dohromady v Sepekově. Od prosince loňského roku do dnešní doby se v obci narodilo jedenáct dětí. Samí kluci. V sobotu se v nově zrekonstruované obřadní síni uskutečnilo vítání dětí a přivítáni byli Kryštof Kadlec, Šimon Hruška a Daniel Dědič.

V Sepekově a jeho osadách Líšnice a Zálší nyní žije 1345 lidí. Číslo není z nejvyšších, podle statistiky na tom městys byl lépe třeba na začátku roku 2006, kdy měl Sepekov 1368 lidí, nebo roku 2009 s 1373 obyvateli.

V roce 2009 se do Sepekova přivdala Jana Kolčabová, dnes maminka dvou malých dětí. Jak zdůrazňuje, neměnila by. „Manžel se tu narodil. Moc se nám tady líbí, jsme tu spokojení. Je tu všechno – škola, školka, obchod a sem tam doktoři," popisuje Jana Kolčabová, která má i přes pozitivní hodnocení nápady na vylepšení. V Sepekově by uvítala další chodníky a také nové herní prvky na dětském hřišti u jednoty.

Pomoci s nárůstem obyvatel by mohly i zasíťované parcely v lokalitě U Borku. Městys je prodává za 490 korun za metr čtvereční. Ze šestnácti pozemků jsou ještě tři volné. Podle slov starostky Pavlíny Bambuškarové nebyl prodej parcel vždycky přínosný v tom, že by získali nové obyvatele. „Stavbu tu začalo pět obyvatel. Vize byla určitě taková, že sem přilákáme nové lidi. To úplně neplatilo, ale samozřejmě jsme rádi, že si obyvatelé pozemky koupili a zůstali tu," říká Pavlína Bambuškarová, která je ve funkci od podzimních komunálních voleb. Přesto se dá říci, že pro ni není starostování úplně nové. Předtím pracovala na sepekovském úřadě a řadě věcí, které má na starosti, se tehdy věnovala. Nyní má „jen" větší zodpovědnost.

Ke stavebním parcelám doplňuje, že velkou radost měla z toho, když se do Sepekova přistěhovala pětičlenná rodina z Ostravy. Spolupracovala s ní třeba při přípravě projektu na jejich rodinný domek.

Nyní jsou v novém stavebním obvodu dva domy zkolaudované, ovšem na druhou stranu jedni majitelé pozemek prodávají, aniž by začali stavět, další prodávají hrubou stavbu.

V Sepekově zatím nepřemýšlejí o přípravě nových parcel. „V současné době je preference prodat zbylé parcely," podotýká starostka a doplňuje, že další pozemky k individuální výstavbě vlastní soukromé osoby.

V Sepekově je škola i školka. Do školy chodí 109 žáků, je tedy podlimitní a městys musí na platy pracovníků doplácet. Pro zastupitele je škola důležitá, považují za nutné ji zachovat a také nadále vylepšovat. Letos by se měla dočkat zateplení. Městys na to žádá o dotaci a předpokládá, že uspěje, protože v dotačním programu Operační program životního prostředí je dost peněz. „Zateplení by zahrnulo všechny objekty, tedy školu, školní jídelnu, spojovací chodbu i tělocvičnu," vyjmenovala starostka a doplnila, že rozpočtované náklady jsou patnáct milionů korun a spoluúčast městyse by byla okolo 1,2 milionu korun. Zateplením by škola napodobila mateřinku, která se vylepšení dočkala předloni. I v tomto případě pomohla dotace.

Hlavní a nejdůležitější pro Sepekovské je z hlediska oprav a investic začátek dostavby Obecního domu na náměstí, kde se nachází sál pro konání kulturních akcí i restaurace. Na včerejším podvečerním zasedání vybírali zastupitelé zhotovitele. Nejnižší nabídka byla okolo 16 milionů korun bez DPH. Právě cena byla hlavním kritériem při hodnocení nabídek.

V letošním schváleném rozpočtu počítá Sepekov na dostavbu s osmi miliony korun. „Na zbytek si pravděpodobně budeme brát úvěr. V současné době jsou úvěrové podmínky výhodné," upřesňuje starostka, která si přeje, aby do letošní zimy byla hotová hrubá stavba a v zimě mohla firma pracovat uvnitř objektu.

Projekt dostavby Obecního domu, který má být dokončený v roce 2016, počítá také se dvěma provozovnami. Sepekovští uvažovali o tom, že by sem přesunuli z budovy úřadu kadeřnictví.

V oblasti kultury městys plánuje tradiční akce jako muziku pod kaštany či vyhlášené zářijové poutě. Kulturní kalendář by měla letos zpestřit výstava, která by připomněla výročí ukončení 2. světové války. Podílet by se na ní měla i základní škola. „Myslím, že znalost místní historie vytváří pouto k místu," poznamenává Pavlína Bambuškarová, která by ráda ve spolupráci s knihovnou připravila besedy s lidmi, kteří by o druhé světové válce na Sepekovsku mohli pohovořit, a to jak zprostředkovaně, tak i přímo. Což je ještě lepší.

Co se vám v Sepekově (ne)líbí?

Lukáš Hladík

Chýnov
V Sepekově nebydlím, jezdím sem za přítelkyní. Líbí se mi tu kostel. Je to hezká památka. Občas tam zajdu na mši. Myslím si, že se tu toho moc neděje v oblasti kultury, ale služby jsou tu dostatečné. Zlepšit by se měla upravenost obce. Když se podívám na náměstí, chybí mi tu třeba posezení.

Martin Turek
Sepekov
Líbí se mi, že je v okolí pěkná příroda. Často s rodiči chodím na procházky do lesa. Když mám volno, chodím ven a hraju fotbal za starší žáky. Jde nám to dobře, jsme první. V Sepekově je to hezké.