Ročně této služby využívá až dvacet nemocných z různých koutů České republiky, kteří do jižních Čech jezdí v létě na dovolenou nebo o vánočních či velikonočních svátcích za svými příbuznými. Výjimečně jezdí také cizinci.

„Rekreanty ze zahraničí ošetřujeme výjimečně. Během pětadvacetileté existence našeho střediska se jednalo o maximálně pět osob z Německa, Slovenska, Dánska. Například letos  v listopadu jsme takto ošetřili pacienta z Německa,“ uvedl primář Hemodialyzačního oddělení Nemocnice Písek, a. s., MUDr. Zdeněk Hobzek.

Zajištění hemodialýzy pro pacienty ze států Evropské unie probíhá bezproblémově, neboť péči mají hrazenu ze svého pojištění. Písecká nemocnice pak pouze vyřídí konkrétní postup. „Pacienta oddialyzujeme dle jeho požadavků a na základě jeho předpisu, který nám dopředu zašlou z jeho zdravotnického zařízení. Postup řešíme i s příbuznými těchto cizinců, protože ve většině případů pobývají právě u nich,“ upřesnil Zdeněk Hobzek.

Rekreanti z České republiky se do hemodialyzačního střediska každoročně objednávají na různě dlouhou dobu. „Často se tak děje v exponovaných časech – o letní dovolené, svátcích, Vánocích. Snažíme se všem vyhovět, mají tu své rekreační objekty, příbuzné či zaplacené pobyty. Zvláště v létě je jejich zájem vysoký. A někdy nastávají i prekérní situace: před léty jsme například odesílali nemocného z Ostravy do tamního transplantačního centra k transplantaci ledviny. Bydlel v kempu a nebyl k nalezení, takže jsme ho museli doslova vypátrat,“ doplnil primář.

Hemodialyzační středisko (HDS) Nemocnice Písek funguje v nově postavené budově se samostatným příjezdem a parkovištěm od kruhového objezdu U Kapličky už sedm let a trvale se stará o šedesát pacientů. Dostatečná kapacita 16 lůžek dovoluje dialyzovat všechny nemocné z okresu Písek a přilehlého okolí bez nutnosti nočních směn. Pracoviště zajišťuje celý rozsah moderní léčby, klasickou dialýzu – očišťování krve, peritoneální domácí dialýzu a stará se o nemocné po transplantacích ledvin. Součástí je i nefrologická poradna s denním provozem. Zde lékaři sledují nemocné s chronickým onemocněním ledvin. Poradna má dvě detašovaná pracoviště, a to každou středu v Milevsku a v pátek ve Vodňanech.

Nemocnice Písek