O vyhlášce jednali ve čtvrtek na valné hromadě Svazku obcí Milevska. Starostům pracovnice Odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra vysvětlila, že obce mohou vyhlášku vydat, povinnost to ale není.

Její doporučení bylo takové, aby obce, které s hlučnými akcemi problém nemají, vyhlášku nevydávaly. Noční klid už je stanovený v zákoně o přestupcích.

Doporučením odbornice se chce řídit starostka Sepekova Pavlína Bambuškarová. „Problémy s tímto zatím nemáme. Osobně bych žádnou vyhlášku nevydávala, ale samozřejmě ji může další ze zbylých čtrnácti zastupitelů navrhnout, a potom se jí budeme zabývat," konstatovala Pavlína Bambuškarová.

Podobně to vidí také místostarosta Písku Jiří Hořánek. „Pro Písek se zásadně nic nezmění, protože v současné době nemáme vyhlášku regulující hluk. Nevidím důvod na tom něco měnit, když to není povinnost. Ale příslušní pracovníci úřadu se tím budou určitě ještě zabývat," podotkl Jiří Hořánek.

Diskuzi čeká i tajemník mirotického městského úřadu František Hřebejk (na snímku). „Vyhlášku ohledně nočního klidu u nás nemáme, protože je noční klid stanovený zákonem od 22 do 6 hodin. Bude záležet na zastupitelích, zda takovou vyhlášku připraví a schválí nebo ne," uvedl tajemník František Hřebejk.

V Miroticích se konají každoročně dvě velké akce Slavnosti města Mirotice, známé jako Alšovy dny, a Mirotické setkání loutek a hudby. Podle Františka Hřebejka se nedá vyloučit, že by před konáním příštího ročníku mohla vzniknout vyhláška, ve které by doba obou akcí, z nichž jednu pořádá město a druhou soukromý subjekt, byla uvedená. „Mohla by se vytvořit vyhláška, která by měla přílohy. V každé příloze by byl termín konkrétních akcí a v průběhu roku by se do ní mohly další akce přidávat. Důležité by však bylo, aby pořadatelé podali žádosti včas, v našem případě minimálně tři měsíce před konáním akce, aby o nich mohli zastupitelé rozhodnout na řádném zasedání," vysvětlil František Hřebejk. Připomněl i fakt, že je důležité, aby se lidé dověděli o konání akcí minimálně deset dní předem, aby nebyli nemile překvapení. Někdo se může třeba rozhodnout, že na tu dobu někam odjede.

„Ani si nepamatuji, že bychom tady v minulosti nějakou oficiální stížnost na rušení nočního klidu při slavnostech dostali. Většinou si lidé řeknou, že to jednou za rok vydrží," doplnil František Hřebejk. Ojedinělé případy podle něj řeší v průběhu roku přímo policie, pokud ji někdo na rušení nočního klidu telefonicky upozorní.