Od začátku  příštího roku budou mít obyvatelé k dispozici stejný rozsah  městské hromadné dopravy jako dosud. Zastupitelé na zasedání 6. prosince  nesouhlasili s návrhem ČSAD Autobusy  České Budějovice, aby město v roce 2013 dotovalo MHD i po případné optimalizaci  linek a spojů částkou 6,5 milionu korun. Návrh přednesený Miroslavem Sládkem (ODS) neprošel o jeden hlas.

Podle schváleného návrhu město doplatí na prokazatelnou ztrátu z provozu MHD jen 6,25 milionu korun. Znamená to, že počet  kilometrů ujetých autobusy by se snížil  o 20 tisíc kilometrů.  Místostarosta Vojtěch Bubník (VPN) má na lednovém zasedání zastupitelstva  předložit novou kalkulaci smluvní ceny odpovídající schválené dotované ztrátě  6,25 milionu korun.

„Protože zatím nemůže být podepsána nová smlouva o dopravní obslužnosti, pro cestující se od začátku roku 2013 nic nemění. Vyhověli jsme však žádosti obyvatel Smrkovic a u dvou spojů zavádíme  zastávku u školy v Zeyerově ulici," připomněl  obchodní ředitel ČSAD Autobusy Karel Coufal.

Firma chce šetřit nejen na počtu ujetých kilometrů, ale především na nákladech za pohonné hmoty. V Českém Krumlově má  již vyzkoušeno, že efektivnější než nafta je stlačený zemní plyn.

„Po dobudování plnírny v polovině příštího roku  v Písku zde nasadíme dva nízkopodlažní autobusy do městské hromadné dopravy.  Nyní se chystá výběrové řízení na sedm nízkopodlažních vozidel s kapacitou dvacet míst k sezení, která budou rovněž jezdit na linkách v Písku," doplnil Karel Coufal.