„Pronájmy zůstaly v podstatě stejné, řekněme, pro komerční akce. Nicméně pro neziskové organizace budou nyní nižší, protože mají často hodně omezený rozpočet. Můžu je buď odmítnout, nebo to řešit takhle," zmínil ředitel centra kultury Josef Kašpar, který už před svým nástupem předesílal, že chce kulturní dům „otevírat" právě i různým píseckým spolkům a organizacím.

Zároveň jsou ceny jakýmsi kompromisem. „Spousta akcí už byla nasmlouvaná z minulého roku a přijde mi neseriózní teď měnit podmínky, tak se to snažím řešit k oboustranné spokojenosti," pokračoval Josef Kašpar.

Ceny platí od ledna, nicméně jsou pouze přechodné. „Zatím nejsme plátcem DPH a pokud se jím staneme, odrazí se to na ceníku. Kromě toho stále vycházím z cen, které tady byly v minulosti nastavené, ale chci si sám jasně spočítat, kolik jsou reálné náklady, a podle toho ceny případně upravit," doplnil ředitel.

V ceně pronájmu celého kulturního domu jsou kromě všech částí objektu také pořadatelská služba, zdravotnická i hasičská služba, technik, produkční dohled, obsluha šaten a běžný úklid.

Nový ceník centra kultury schválili písečtí radní na svém posledním jednání. „Chtěli jsme především, aby byly ceny jasně nastavené, aby bylo striktně rozlišené, co jsou komerční a nekomerční akce a podobně. Dřív to bylo spíš na posouzení ředitele centra, takhle to máme černé na bílém," konstatoval místostarosta Písku Jiří Hořánek.

V Milevsku si mohou lidé pronajmout části domu kultury, podle toho je sestaven i ceník.

Pracovnice domu kultury Miroslava Bardová, která má na starosti krátkodobé pronájmy, vysvětlila, že na velké plesy, jako jsou maturitní či sportovní, si zájemci pronajímají všechny sály. „Na menší třeba jen velký sál," upřesnila.

Pronájem velkého sálu stojí při akci v délce konání do osmi hodin šest tisíc korun a například malého sálu dva tisíce, a to při využití otopu a základního vybavení Maximální pronájem prostor při plesech činí teoreticky 17 800 korun. „Pokud k tomu mají zájemci ještě třeba zapůjčení projektoru, plátna nebo nějakou z horních učeben například na tombolu, je částka vyšší – zase vše opět podle ceníku," dodala Miroslava Bardová.

V Mirovicích stojí pronájem sálu v kulturním domě včetně topení 1870 korun pro místní organizace a 2843 korun pro ostatní zájemce. V létě je cena nižší, a to 1224 pro místní organizace a 2069 pro ostatní. Cena je stejná od roku 2013. „Většinou tady míváme tři plesy a jeden maškarní ples pro děti," dodal starosta Zdeněk Bárta. V sobotu tam bude například hasičský ples.

„Pronajímáme také přísálí, které se dá od sálu oddělit zatahovací stěnou. Lidé si je většinou pronajímají na svatby, pohřby a srazy ze školy," doplnil Zdeněk Bárta. Cena za pronájem přísálí je 992 korun. Místní organizace, které je využívají třeba na schůze, mají pronájem přísálí zdarma.

Ceny pronájmů
Písek
- celý objekt KD (trvání max. do 6 hodin) – 18 tisíc korun za akci (pro neziskový sektor), 33 600 korun za akci (pro ostatní)
- velký sál – 2000 korun na hodinu (pro neziskový sektor), 3780 korun na hodinu (pro ostatní)
Milevsko
- cena pronájmu je dána pronajatými prostory
- velký sál – šest tisíc korun za akci v délce konání do osmi hodin a při využití otopu a základního vybavení
Mirovice
- cena pronájmu sálu včetně topení je 2843 korun, ale pro místní organizace 1870 korun; bez topení je to 2069 korun a pro místní organizace 1224 korun; přísálí mají místní organizace zdarma