„Naším cílem je ocenit a propagovat ta zdravotnická zařízení, která splňují náročné požadavky na poskytování zdravotní péče lege artis, tedy na úrovni medicíny 21. století. Bez kvalifikovaného zdravotnického personálu nelze poskytovat kvalitní zdravotní péči, proto je dostatečné množství patřičně kvalifikovaných lékařů prvním kritériem pro udělení certifikátu kvality ČLK Nemocnice 21. století. Česká lékařská komora sleduje se znepokojením prohlubující se nedostatek kvalifikovaných lékařů a zdravotních sester i kritickou personální situaci některých lůžkových zdravotnických zařízení. V současnosti bohužel nemůžeme občanům garantovat, že jsou ve všech zdravotnických zařízeních léčeni dostatečným počtem patřičně kvalifikovaných lékařů,“ uvedl MUDr. Milan Kubek, prezident České lékařské komory.

Dostupnost kvalitní a bezpečné zdravotní péče je jednou z priorit České lékařské komory, která připravila v rámci projektu Nemocnice 21. století návrh doporučení řádného personálního zajištění lůžkových zdravotnických zařízení. Doporučení, které je výsledkem odborné diskuse vědecké rady a dalších orgánů ČLK, nabízí Česká lékařská komora jako návod a pomůcku jak ředitelům nemocnic, tak i jejich zřizovatelům.

Personální audity provádí a certifikát vydává ČLK zcela zdarma od roku 2009. Jeho platnost je dva roky. Komora může kdykoliv v nemocnici provést namátkovou kontrolu a pokud by aktuální stav neodpovídal kritériím, může certifikát odebrat.

Nemocnici Písek udělila ČLK certifikát kvality poprvé v roce 2013. „Certifikát považuji za významný zejména pro vědomí pacientů, že jsou ošetřováni kvalifikovanými lékaři i sestrami a že jich máme dostatek. Situace má přesah i do kreditu nemocnice jako zodpovědného a zajímavého zaměstnavatele, kde se mladí mají od koho učit, kde minimalizujeme přetěžování zdravotníků. Personální práci považuji v dnešním zdravotnictví za jednu z nejdůležitějších. Písecká nemocnice zůstává stále kvalitní značkou pro svého vlastníka, Jihočeský kraj,“ řekl předseda představenstva Nemocnice Písek, a. s., MUDr. Jiří Holan, MBA.

Nemocnice Písek