Milevské trápí volné pobíhání psů.  Na problém upozornila lékařka a zastupitelka Miroslava Pučelíková.

„Do ordinace v poslední době čím dál častěji chodí lidé pokousaní psem. Vyhláška našeho město říká, že je zakázáno, aby psi volně pobíhali po veřejném prostranství,"  vysvětlila zastupitelka Miroslava Pučelíková.

„Potkávám psy bez náhubku. Když se potom setkají dva psi, těžko je majitelé od sebe odtrhnou," dodala Miroslava Pučelíková, která apelovala na městskou policii, aby se na volné pobíhání psů zaměřila.

Podle ředitele Městské policie Milevsko Jana Krlína je volné pobíhání psů jeden z mnoha problémů, kterým se zabývají. „Strážníci dostali pokyn, aby zvýšili dohled, ale  není možné, aby kontrovali jen pejskaře," vysvětlil Jan Krlín.

Jak dodal, případnou pokutu za nedodržení vyhlášky posuzují individuálně. Závisí to nejen na plemenu psa, které nemá náhubek, ale i na tom, kde volně pobíhá. Jiná situace je podle něj v případě, pokud pes volně pobíhá u školy nebo na louce za městem.

V Milevsku mají zapsaných podle informací městského úřadu přes devět set psů. To znamená, že každý desátý obyvatel města vlastní psa.

ANKETA: Mají být psi na vodítku?
Radka Hojková
Sama sice psa nemám, ale  kdyby ano, snažila bych se, aby vždy na vodítku byl. Pokuta za volné pobíhání by měla být kolem 150 korun.

Ivona Pajma
Vadí mi, když psi pobíhají bez vodítka. Policie by měla majitele upozornit a následně pokutovat. Nemám však tušení, kolik by částka měla být.

František Jaroš
Psi by určitě měli být na vodítku kvůli malým dětem. Město by mělo vydat vyhlášku a stanovit normy. Pokuta by měla být kolem 200 korun.

Lenka Drápalová
Pokud pes poslouchá, myslím, že nemusí mít jinde než ve městě vodítko. Pokud ne, tak mi vadí, když běhá bez vodítka. Mám potom strach o svého psa.