„Zrovna nedávno tam přibyla nějaká malůvka. Podle mě jsou výlohy, které nikdo nemyje, nebo to alespoň tak působí, v průchodech přežité. Ty by určitě měly zmizet," říká obyvatel Písku František Kofroň, který na žalostný stav průchodů dlouhodobě upozorňuje.

Výlohy však v průchodu zůstanou. To je jedna z mála podmínek, které si město k novému vzhledu klade. Tou druhou je současná dlažba z kamenných ploten. Na rozdíl od ostatních výběrových řízení nebude tentokrát o vítězi zakázky rozhodovat cena, ale návrh a vizuální podoba. „Stejný model jsme zvolili už u dětských hřišť a osvědčil se nám. Z šedesáti procent bude o vítězi rozhodovat budoucí podoba průchodu, z třiceti procent cena a z deseti záruka," uvedl starosta města Ondřej Veselý.

Důraz na vizuální podobu oceňuje i František Kofroň. „To je správné rozhodnutí, alespoň tam vznikne něco smysluplného," říká Písečák.
Návrhy mají firmy odevzdat do konce července, o vítězi rozhodne rada města v září a rekonstrukce začne v říjnu po skončení turistické sezony.
Na obklad stěn a stropu musí být použité omyvatelné materiály. „Průchod je bohužel terčem útoků vandalů. I proto má být součástí návrhu také kamerový systém a dostatečné a odolné prvky veřejného osvětlení," doplnil starosta města Ondřej Veselý.

Druhý z průchodů je ve vlastnictví soukromého majitele. „Na jednání nám řekl, že pracuje na návrhu úpravy průchodu," doplnil starosta.