Něžovice – Cíl do budoucna mají v Něžovicích jasný – aby sbor dobrovolných hasičů fungoval dál. I takové přání zaznělo v sobotu odpoledne v Něžovicích u Milevska, kde hasiči slavili 110 let sboru a pořádali okrskovou soutěž. 
  

František Koutník, místostarosta SDH Něžovice a bývalý dlouholetý starosta, ocenil, že má sbor hezčí zázemí. „Kluci opravili klubovnu v hasičárně. Byla to generální oprava, nová je elektroinstalace i kuchyňská linka," popsal František Koutník s tím, že práce dodělali předminulý týden.


Klubovna je pro hasiče velmi důležitá. „Scházíme se tam, kde jinde, když hospodu tu nemáme," poznamenává místostarosta. 


Sbor tvoří patnáct mužů, ženy ve sboru nejsou, ale s hasiči spolupracují. „Funguje tady Český svaz žen. Spolupracujeme s nimi na akcích, které dělají ženy, a ony s námi, když něco pořádáme my," vysvětluje František Koutník. Bez hasičů a svazu žen by to v Něžovicích nešlo. Pořádají karneval, pohádkový les a nechybí ani plesy. „Také jezdíme na okrskové soutěže, teď už bohužel jen jako veteráni, generace zestárla, ale vyrůstá nám tu hodně mladých kluků," věří v budoucnost sboru bývalý dlouholetý starosta, který si uvědomuje, že bez hasičů by se na vsích neobešli.

Podle Františka Koutníka mají spíše starší členy, ale do budoucna by to mělo být lepší. Děti, které mají o hasičinu zájem, jsou mladými hasiči v sousedním Přeborově. 
  

Techniku mají v Něžovicích, dá se říci, klasickou. „Máme stříkačku PS12 a dvě staré stříkačky, jedna má motor a druhá je dvoukolová. Technika je momentálně uložená ve Dmýšticích v hasičárně, protože tady nemáme prostory," vysvětlil František Koutník. 
  Okrskovou soutěž v Něžovicích vyhráli mezi seniory Zbelítovští, druzí byli hasiči z Pechovy Lhoty a třetí z Přeborova. Mezi ženami triumfovaly milevské hasičky následované přeborovskými a níkovickými a mezi muži vyhráli Zbelítovští, druzí skončili Milevští a třetí hasiči z Pechovy Lhoty.