Masky, velkoformátové snímky starých maškarních průvodů, dobové tiskoviny, malé kino s dokumentárními filmy o starých maškarních průvodech či fotoateliér, kde by se návštěvníci mohli vyfotit v některé masce. Právě takto by mělo vypadat maškarní muzeum, které na začátku příštího roku plánují otevřít v Milevsku.

Podle ředitele Milevského muzea Vladimíra Šindeláře, které muzeum připravuje, je nyní především nutné spočítat masky, které může Milevské muzeum i maškarní sdružení pro záměr uvolnit. „Některé starší masky, které jsou v našich sbírkách, pocházejí až z doby I. republiky a volají po restaurování. To se ovšem musí zařídit včas, protože práce tohoto druhu se nedají uspěchat," popsal Vladimír Šindelář jeden z důležitých úkolů.

Doplnil, že nejstarší dochované předměty spojené s maškarní tradicí jsou ze třicátých let minulého století. „Ovšem u papírových masek je i toto více než úctyhodné stáří. Kromě masek máme také dost bohatý fond fotografií, plakátů a pozvánek. Jako součást expozice bychom navrhli i starý hodinový stroj z roku 1749, na jehož restaurování jsme požádali o krajský grant," řekl.

Přípravě expozice, která najde své místo v budově spořitelny v centru města, se věnují i představitelé Maškarního sdružení Milevsko (MSM). „Vybíráme předměty, které budeme moci vystavit. Nutné bude i jejich restaurování a úprava," upřesnil předseda MSM Karel Procházka, který s nápadem na vytvoření maškarního muzea přišel. Dodal, že architekt už pracuje na přípravě projektu muzea. Poté chce město žádat o dotaci na jeho vytvoření.

Podle místostarosty Martina Třeštíka by měla být expozice výrazně zaměřena na interakci s návštěvníkem a být velkým přínosem. „Milevsko by tak mělo získat nový atraktivní návštěvnický cíl vycházející ze silné místní tradice a přístupný celoročně," podotkl.

Budoucí expozice by neměla být tradičně „nehybná", ale na druhou stranu je podle Vladimíra Šindeláře důležité myslet na to, že se jedná o muzeum. „Muzea mají dokumentovat historii, a tak musíme vymyslet nějaký přijatelný kompromis mezi těmito dvěma požadavky. Uměl bych si představit otočné pulty 
s maskami, netradiční zavěšení masek třeba na strop, masky na gumových závěsech, kterými by bylo možno houpat a podobně. Napadlo mne, že by bylo jistě dobré obložit stěny sálu křivými zrcadly, jaké jsou třeba v petřínském bludišti, aby se návštěvníci trochu zasmáli," plánoval ředitel. Dodal, že expozice by měla být nejen veselá, ale zároveň i historická. „Přece jen to má být muzeum a ne nějaký disneyland," konstatoval s tím, že druhou zmiňovanou cestou jít určitě nechtějí.

Milevské maškary, které mají nejdelší tradici na jihu Čech a jsou velkým turistickým lákadlem, budou mít muzeum v prvním patře budovy spořitelny. Tyto prostory se dlouhodobě městu nedaří obsadit. Výhodu mají třeba tu, že sem vede výtah.