"S nápadem živého betlému přišel náš údržbář Jan Krajča, který tu s manželkou a synem představuje svatou rodinu. Původně ho chtěli udělat v Nadějkově, ale měli obavy, že by tam přišlo málo lidí. Mně se nápad líbil a dnes tu jsou v kostýmech i někteří členové nadějkovského divadelního spolku Fikar," vysvětlil představený kláštera Mikuláš Selvek.

Svaté rodiny tu měli dokonce dvě - kromě Jana, Jitky a jedenáctiměsíčního Kubíka Krajčových tu byl i švagr hlavního iniciátora Jiří Benda s manželkou Dominikou a dcerou Miou, které je pouhý měsíc. Protože je hodina, kdy betlém trval, pro děti dlouhý čas, obě rodiny se prostřídaly. "Trochu jsme se báli, že přijde málo lidí, tak velkou návštěvnost jsme opravdu nečekali," konstatoval Jiří Benda, který vzal svou roli Josefa tak vážně, že přišel naboso v sandálech. Prozradil, že k jejich rodině patří i oslíci Lily a Barnabáš, které sebou přivezli z Hronova Vesce u Nadějkova.

Jako pastevci s živými kozami přišli mezi návštěvníky také manželé Pichovi z keramické dílny Radost. "Nenecháme si ujít žádnou takovou příležitost," shodli se manželé, kteří mají rádi tradice i smysl pro humor.

Podle Mikuláše Selveka se vše uskutečnilo celkem spontánně. Přípravy trvaly přibližně tři týdny. Po úspěšné premiéře by chtěli v pořádání živých betlémů pokračovat. "Chci tímto lidem připomenout, že teď začínáme Vánoce. Advent je doba ztišení, zklidnění a čekání. Vánoce jsou příchod Krista," dodal Mikuláš Selvek. Také proto byla letos na nádvoří kláštera umístěná jedlička, na které byly v sobotu odpoledne poprvé rozsvícené ozdoby. Příští rok by tu měla být také, ale o něco vyšší.

Návštěvníci odcházeli vánočně naladěni jak betlémem se živými zvířaty, tak i příjemným setkáním s přáteli, které si vylepšili i horkým punčem.