Lokalita spadá do katastru Kluk, nicméně dotčené pozemky na okraji Píseckých hor patří městu.

Ačkoli mají vodní díla sloužit k zadržování vody v krajině a bojovat tak se suchem, skupina místních obyvatel se postavila razantně proti. Jedná se podle nich o monstrózní stavbu, která negativně ovlivní krajinný ráz. Poukazují také na to, že Jehnědský potok je bez vody a nedokáže nádrže zásobovat. Emilie Kuklová, která stojí v čele protestujících, upozornila také na to, že si akce vyžádá vykácení stromů. Na to reagoval jednatel Lesů města Písku Václav Zámečník: „O mně je celkem známo, že bych za každý strom dýchal, ale stromy v této lokalitě vykácím milerád. Jsou staré a stejně by šly k zemi.“

Ilustrační foto.
Mlaka u Kluk: Místní vodní nádrže nechtějí

Ne všichni místní se postavili jasně proti. „V dnešní době, kdy je tak hrozné sucho, mi přijde absurdní bojovat proti podobným opatřením. Potoky jsou teď suché všude, ale v rybníku voda zůstane. Jen bych se přikláněl k vybudování pouze jedné nádrže místo dvou,“ zmínil Martin Lis, který žije v lokalitě Mlaka. Záměr podporuje také starostka Kluk Jana Hrdinová. „Za obec jsme dali nějaké připomínky, které byly zohledněny. Vody je málo, a tak jsem pro vybudování nádrží,“ řekla.

Podle místostarosty Písku Ondřeje Veselého odpůrci záměru nemají jediný odborný argument. „Na naší straně jsou kladná stanoviska odboru životního prostředí, lesů i Agentury ochrany přírody a krajiny. Máme svědomí čisté,“ poznamenal místostarosta.

Ilustrační foto.
Písek třídí odpad nejlépe na jihu Čech

Odbor životního prostředí vydal ke stavbě povolení, nicméně někteří obyvatelé oblasti coby účastníci řízení podali stížnost a věc nyní řeší krajský úřad. Ve čtvrtek 3. října se budou projektem zabývat i písečtí zastupitelé.