Moc lidí o ní neví. Přitom je kulturní památkou Písecka. Hrobku Nádherných, která se nachází v areálu zámečku ve Veselíčku, snad čeká lepší osud než ten, který „prožila" za posledních zhruba čtyřicet let.
O její minulosti se podělil Petr Fořt z Biliny u Veselíčka, který o obci napsal knihu Z dějin obce Veselíčko. Ta se dočkala slavnostního uvedení loni v srpnu u příležitosti setkání rodáků a 800 let osady Bilina. V publikaci, kterou vydalo Milevské muzeum a obec Veselíčko, nechybí ani kapitola věnována právě hrobce Nádherných.

Petr Fořt píše:

V roce 1868 přišel do Veselíčka Emil Ludvík rytíř Nádherný z Borutína jako dědic majetků Nádherných v bývalém panství Veselíčko. Ve Veselíčku zdědil zámek, statek, pivovar a lihovar, ve Zběšičkách statek a ve Svatkovicích statek a škrobárnu. Byl to velice špatný hospodář a brzy přivedl svoje majetky do velkých dluhů. V roce 1885 byl nucen prodat statek Zběšičky a začal hledat bohatou nevěstu, aby mu pomohla z dalších dluhů.

Bohatou nevěstu posléze našel, v květnu 1886 se oženil s Lilly von Hauszer. Emil měl ale smůlu, nevěsta byla sice bohatá, ale nebyla hloupá. Pomoc Emilovi řešila tím, že v roce 1888 od něj koupila statek Svatkovice a v roce 1898 i statek Veselíčko se zámkem, pivovarem a lihovarem. Dluhy byly asi splaceny, ale oba statky už patřily Lilly. Emilovi nezbylo nic. V roce 1902 Lilly oba tyto statky prodala Ferdinandu Přibylovi a Janu Horákovi.

Lilly musela nedlouho po svatbě řešit složité rodinné problémy. Dne 10. března 1887 se ve vojenském špitále ve Stockerau zastřelil její mladší bratr, poručík Georg von Hauszer . Bylo mu 23 let. Hned 12. března tam byl pohřben. Jeden den na to, tedy 13. března, zemřela ve Vídni ve věku 52 let na zápal plic matka Lilly Nádherné, Elisabeth von Hauszer (*8. 2. 1832) . Matčinu rakev nechala Lilly ihned dopravit do Veselíčka. V matrice zemřelých ve Veselíčku je zapsáno, že Elisabeth zemřela ve Vídni, Schwarzenbergovo náměstí č. 6, dne 13. března 1887. Ve Veselíčku byla pohřbena 19. března a je nanejvýš pravděpodobné, že byla její rakev prozatímně uložena do Bretfeldovské hrobky v areálu zámku ve Veselíčku. Složitější to měla Lilly se svým bratrem. V matrice ve Veselíčku je zapsáno: Důstojník tento byl dne 12. března 1887 v Štokeravě pochován, dne 26. března z hrobu vyzvednut a dne 27. března do Veselíčka převezen a hned pohřben. I jeho rakev byla pravděpodobně uložena v Bretfeldovské hrobce.

V červenci 1887 požádali Nádherní o povolení stavby rodinné hrobky na místním hřbitově. Proti stavbě se postavili všichni starostové přifařených obcí, protože by se značně omezil prostor pro pohřbívání ostatních zemřelých. Hřbitov měl v té době poloviční plochu proti současnosti a každý rok zde bylo okolo 40 pohřbů. Manželé Nádherní proto požádali o povolení postavit hrobku s kaplí v zámeckém parku. To jim bylo 30. července 1887 povoleno s tím, že hrobka musí být umístěna co nejdále ode všech obytných stavení.
Dne 21. srpna 1887 zemřela při porodu ve Veselíčku jediná dcera Nádherných, Marie. I ta byla zatím pohřbena v Bretfeldovské hrobce.
Stavby hrobky s náhrobní kaplí se ujal milevský stavitel František Ješ. Dne 11. srpna 1892 oznámil, že stavba „hrobky rodiny pánů Nádherných, rytířů z Borutína" je dokončena. Následně Nádherní požádali o její posvěcení a poté sem byly přeneseny tři rakve s ostatky matky, bratra a dcery Lilly Nádherné.

Vše nasvědčuje tomu, že Lilly se svým manželem Emilem Nádherným ke konci jeho života nevycházela dobře. Lilly muselo hodně vadit, že byl po své smrti 27. 4. 1902 převezen z Vídně do Veselíčka a 1. května 1902 pohřben v hrobce v parku s její matkou, dcerou a bratrem. Můžeme předpokládat, že usilovala o to, aby byl pohřben v hrobce Nádherných v Chotovinách ke svým předkům, ale k tomu souhlas od tamních Nádherných nedostala. Nakonec přemluvila Othmara, Emilova bratra a majitele Jistebnického panství, a ten dal souhlas k uložení rakve s Emilovými ostatky do hrobky Nádherných v Jistebnici. Tam byla rakev 13. listopadu 1902 uložena.

Do hrobky ve Veselíčku byl ještě pohřben otec Lilly Nádherné. Základní informace máme z veselíčské matriky zemřelých. Jiří Hauszer zemřel 23. listopadu 1907 v Gőggingenu – Bavorsko ve věku 80 let a 30. listopadu byl pohřben v rodinné hrobce Nádherných ve Veselíčku. V matrice je zapsán zemřelý: Jiří z Hauszerů, ck. rytmistr v. v. a generální jednatel rakousko-uherského Lloydu ve Vídni, vdovec po † Alžbětě, rozené svobodné paní z Morpurgo z Triestu. Z jiných zdrojů víme, že byl šlechticem a brazilským konzulem v Terstu. Neznáme ani jeho erb. Ten používala i jeho dcera Lilly a byl namalován na portálu hrobky v parku ve Veselíčku.

Takže, říká se, že je to hrobka Nádherných, ale byli tam vlastně pohřbeni tři dospělí Hauszerovi a z Nádherných jen malá Marie.
Lilly zemřela 17. května 1912 ve věku 50 let ve Vídni a byla tam i pohřbena.

V roce 1970 byly rakve z hrobky vyhozeny, ostatky zemřelých byly prý zakopány v pytli vedle márnice na hřbitově. Náhrobní kaple začala sloužit jako sklad hořlavin, byly tam tedy uloženy sudy s naftou a oleji. Zchátrání hrobky se zdálo až do roku 2013 neodvratné. Dnes má hrobka novou střechu a nakročila ke svojí obnově.

Autor: Petr Fořt,
úvod a titulek redakční