„Jsou tam dvě," hlásí odborník, který před chvílí vylezl po žebříku k čapímu hnízdu u domu na návsi ve Žďáru, aby spočítal mladé čápy bílé. Opatrně je dává do látkového pytle a slézá dolů. Na zemi budou mláďata okroužkována.

Je pondělní odpoledne a dalším dnem pokračuje monitorování hnízdění a kroužkování mláďat čápů bílých. Zajišťují to odborníci ze stanice ekologické výchovy Ciconia z Roudnice nad Labem v čele se Stanislavem Chvapilem. Blíží se déšť, a tak je kroužkování v mžiku hotové, stejně tak odevzdání dvou mladých čápů zpět do hnízda.

Podle Stanislava Chvapila se kroužky nedají otevřít. „Vyrábějí je Němci a jeden stojí tři eura," podotkl Stanislav Chvapil, který se kroužkováním čápů zabývá pět desítek let a třicet šest let vede tuto skupinu. Ta má na starosti Ústecký, Liberecký, Středočeský a Jihočeský kraj a ještě okres Pelhřimov.
Stanislav Chvapil vysvětlil, že čápi bohužel ubývají. „Letošní rok je horší než ten loňský. Důvodem je to, že je špatné počasí. Projevuje se rok 2013, který byl pro čápy katastrofální, kdy v červnu byly deště, krupobití a také povodně a spousta mláďat zahynula. Konkrétně v jižních Čechách neměly některé okresy ani jedno mládě – například Tábor, nejvíc jich bylo na Strakonicku – sedm," porovnal Stanislav Chvapil, zatímco kroužkování je už hotové a skupina brzy zamíří do dalšího místa kraje. Celkově jich navštíví skoro šedesát.

Majitel domu Josef Šálek (68) prozradil, že hnízdo tu mají od roku 1951. Dříve ale nebylo na betonovém sloupu jako dneska. „Ten už je tam pětadvacet až třicet let," zamýšlí se Josef Šálek. „Jednou jsme tu měli pět mláďat, ale samozřejmě byly roky, kdy mláďata nebyla žádná," potvrdil Josef Šálek, který má radost, že se letos vylíhla dvě. „Čápi patří k mému životu, žiji tu od narození," dodal.

Dvě mláďata, která pracovníci okroužkovali ve Žďáru, jsou z hlediska počtu průměr. „Čápi mají většinou dvě až tři mláďata. Výjimečně čtyři a zcela výjimečně pět. V historii bylo šest mláďat, jak to je zaneseno v archivních materiálech, šestkrát, jednou to bylo ve Vlachově Březí a v Třebohosticích na Strakonicku na hospodářské budově, kde bohužel už patnáct let není hnízdo obsazené," upřesňuje Stanislav Chvapil.

Podle něj není jednoduché připravit pro čápa umělou hnízdní podložku. „Jestli někdo dá jen obruč, čáp tam nikdy nezahnízdí," radí s tím, že se na něj obrace jí zájemci z celé republiky, kterým posílá plánky hnízd. Zdůrazňuje, že se vše řídí i stavebními předpisy. Podle něj je nejlepší připravit čápům nejen podložku, nejlépe železnou, ale i materiál – větve a drny. Ale ani to není záruka, že tu čápi zahnízdí. Úspěšnost není podle Stanislava Chvapila velká.

Hnízda čápů mají průměr okolo osmdesáti centimetrů až dvou metrů. Stanislav Chvapil, který je už v důchodu, viděl i hnízdo na javoru klenu, které mělo průměr 2,7 metru.