VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Čimelicích se lidé bojí, že jídelna skončí

Písecko - Elektronickou evidenci tržeb vidí podnikatelé jako házení klacků pod nohy. Ale kdo chce dále podnikat, musí se přizpůsobit zákonu, říkají oslovení podnikatelé.

4.11.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/Lukáš Kaboň

Písecko – Fámy, které se nesou od orlické přehrady až po Písek, že oblíbená čimelická Jídelna U Hlavínů kvůli ze zákona povinné elektronické evidenci tržeb skončí, se nepotvrdily.

„Uvažoval jsem o tom, protože jsem už v důchodovém věku, ale manželka, která je mladší, mě přemluvila. Prý nemůžeme skončit jen tak ze dne na den," uvedl spolumajitel jídelny Josef Hlavín.

Dodal, že mají 99 procent klientů nasmlouvaných. Někteří jim platí jednou či dvakrát do měsíce a jiní jednou měsíčně na fakturu. Kromě toho k nim chodí denně jenom několik lidí. Nová elektronická pokladna pro ně znamená jen další výdaje.

Spolumajitel čimelické jídelny Josef Hlavín je přesvědčený, že zavedení evidence elektronických tržeb (EET) nebude mít v jejich podniku význam ani pro finanční úřad. „Přitom nejnižší položka za novou pokladnu je pět tisíc korun a pět set bude stát měsíční provoz. Jsou to zbytečně vyhozené peníze. Nelíbí se mi to, ale zákon je zákon, musíme ho dodržet," konstatoval Josef Hlavín. Připomněl i minulost, kdy museli vyměnit v kuchyni všechny pákové baterie za nášlapné a za rok se vše změnilo. Nové nařízení vnímá jako házení klacků pod nohy drobným podnikatelům.

Podobně jako u nich se zákonu přizpůsobí i na dalších místech. „Nemá cenu se rozčilovat, musíme fungovat podle zákona. Pokladnu si pořídím a všechno se budu muset naučit," uvedl provozovatel Restaurace Lety Milan Valkoun, který tu působí třináct let. Zdejší restaurace, podobně jako další venkovské, v posledních letech moc zákazníků nemá.

O hodně zákazníků tu přišli  i při úplné uzavírce Žďákovského mostu. „Ve zdejším regionu to na vsích funguje od půlky června do půlky září. V létě vyděláváme na zimu, ale pořád musíme hodně šetřit. Kdo chce práci, musí bojovat a mě tahle práce baví," dodal Milan Valkoun. S EET začnou  o něco dřív, aby byl na 1. prosince připravený a neměl s tím žádné starosti.

Není sám, kdo se se změnou smířil. Bohuslav Bartůněk, který sedmnáct let dělá hospodského v pohostinství v Kučeři, je na novinku připraven standardně. „Pokladnu mám, pro registrační údaje si jedu v pondělí. Uvidíme, jaký bude zkušební provoz," podotkl Bohuslav Bartůněk, který se obává, že elektronická evidence tržeb zatíží jejich provoz administrativně. „Ve chvílích, kdy se lidé nahrnou na obědy nebo když je nějaká akce, to bude přinášet zpoždění. Na oběd je dneska půlhodina a když bude chtít najednou platit více lidí, bude to komplikovanější," domnívá se Bohuslav Bartůněk.

Dodal, že se s EET musí poprat. „Myslím ale, že je to zbytečnost. Pro ty, co odvádějí daně, je to akorát potrestání," uzavřel. V některých obcích se potýkají  s tím, že tamní hospodští chtějí kvůli EET končit. Vyřešit ku prospěchu zákazníků se to podařilo například v Podolí I. Tamní členové sboru dobrovolných hasičů si oddychli. Sehnali nového provozovatele do hasičské hospody. Jedním z důvodů, proč současný provozovatel končí, je podle starosty SDH Jiřího Jaroše právě EET. „Výpověď dal ke konci měsíce a od 1. prosince, kdy musí být evidence tržeb, bude končit," upřesnil k situaci Jiří Jaroš.

Dodal, že jsou rádi, že se jim podařilo sehnat nového nájemce, kterého hledali přes inzerát i pomocí nabídky na internetu. „Děláme spoustu aktivit jak na hřišti, tak i v kulturním sále, kde točí právě tento hostinský," doplnil starosta hasičů.

Podle ministerstva financí dolehne novinka hlavně na nepoctivé podnikatele, kteří nepřiznávají daň z přidané hodnoty v plné výši. Takže zatímco systém má v následujících pěti a půl letech vyjít asi na miliardu korun, deset miliard ročně má ušetřit. Novinka se dotkne asi tří set tisíc majitelů restaurací a obchodů.

EET funguje už dva roky například v Chorvatsku.

Pilotní projekt začal v úterý

V úterý byl spuštěn pilotní provoz EET, díky kterému si podnikatelé mohou vyzkoušet, zda je jejich provozovna připravena na bezproblémový náběh evidence tržeb. Ta se v první fázi od 1. prosince bude týkat přibližně 40 tisíc subjektů      v sektoru stravovacích služeb a hotelnictví. Zdroj: Finanční správa

Autor: Stanislava Koblihová, Klára Černá

4.11.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Přes internet prodával zboží, které neodesílal

Ilustrační foto

Už nejsou mezi námi

Cestou z diskotéky přišel o telefon

Písek, Čimelice - Mladík se vracel autobusem do Písku. Poté musel počítat ztráty.

V kovářovské škole opět chodily Lucky

Kovářov - Adventní období je bohaté na lidové tradice a tak se i letos uskutečnila v kovářovské škole Obchůzka Lucek, a to v pondělí 11. prosince (svátek sv. Lucie připadá na 13. prosinec).

V Paměticích byla Mikulášská nadílka

Pamětice - V neděli 10. prosince se v pohostinství Na Skalce v Paměticích uskutečnila Mikulášská nadílka.

Z Mirotických stromů zmizelo jmelí

Mirotice - Symbol Vánoc kdosi ořezal z městských stromů a způsobil několikatisícovou škodu.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT