Přes hodinu trvalo ve čtvrtek večer diskutování o bioodpadu a jeho likvidaci, které se rozpoutalo na jednání zastupitelů v Čimelicích. Výsledkem bylo schválení podání žádosti o krajské dotace na svozovou techniku.

Ostatní prozatím zůstane při starém. Rozhodnout zastupitelům, kam s přírodním odpadem, mohou pomoci také obyvatelé. Ti dostanou anonymní dotazník, ve kterém mají na výběr z několika možností. Například zda posečenou trávu nebo plevel ze zahrádky dávají do popelnice, odkládají před dům, nebo si sami kompostují. Mezi dalšími je třeba také dotaz, jak nakládají s uřezanými větvemi ze stromů, co dělají se zbytky uvařených jídel a podobně. Na vyplnění mají lidé čas do konce února a můžou ho anonymně vhodit do schránky na obecním úřadě, na místní škole nebo do schránky obchodu Jednota.

Vyhodnocenými výsledky dotazníku se budou zabývat zastupitelé. Zatím nechtějí nic uspěchat. „Obec je ze zákona povinna zajistit lidem místo pro odkládání biologicky rozložitelného odpadu. Pro tyto účely máme kontejner v areálu obecního úřadu, takže povinnost splňujeme," konstatoval neuvolněný místostarosta Vladimír Králíček, který si problematiku odpadů vzal na starost. Připomněl, že by bylo škoda promeškat příležitost ohledně žádosti o krajské dotace na svozovou techniku, kterou je nutné podat do 19. března. Zastupitelé proto schválili podání žádosti, která bude zahrnovat šest kontejnerů, 458 speciálních hnědých popelnic na biologický odpad a vlek s vyklápěcí technikou, který bude možné připojit za stávající obecní traktor.

Pokud dotaci obec dostane, budou hnědé popelnice rozmístěné po obci a lidé do nich budou moci dávat odpad ze zahrádek, zbytky potravin nebo popel ze dřeva. Do popelnic ale nebudou moci dávat třeba ořezané větve. „Evropská unie nařizuje do roku 2024 snížit skládkování komunálního odpadu, a proto by si každý měl uvědomit, co všechno dává do klasické popelnice. Každý biologicky rozložitelný komunální odpad by z ní měl po rozestavění hnědých popelnic zmizet. Množství komunálního odpadu do skládky by se tak snížilo," doplnil Vladimír Králíček.

Variant, jak vyhovět zákonu a Evropské unii i do budoucna, se nabízelo hned několik. Vladimír Králíček upřednostňuje například systém kompostování prostřednictvím kalifornských žížal, pracovník obecního úřadu Jiří Bernas zase klasický překopávaný kompost. Další variantou je zakoupit kompletní kompostovací přístroj, který by však byl milionovou záležitostí. Žádosti o dotaci na vybranou kompostovací techniku budou moci podat v dubnu nebo květnu.

STANISLAVA KOBLIHOVÁ